Cumhuriyet Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü hazırlık sınıfı öğrencisi Hasan Candan, '8 Mart Dünya Kadınlar Günü' nedeniyle kadına yönelik şiddete ve tacize dikkat çekmek istedi. Kadın kıyafeti giyinip makyaj yapan Candan, Sivas kent meydanına çıkarak buradakilerin meraklı bakışları arasında video çekti. Elinde, 'Tecavüze, tacize, şiddete karşı dur' yazılı döviz taşıyan Candan, mesajını tüm dünyaya yaymak için yurt dışındaki arkadaşlarından da yardım istedi. Arkadaşlarının da yardımıyla 'Tecavüze, tacize, şiddete karşı dur' mesajını Türkçe, Fransızca, İngilizce, Rusça, Arapça, Japonca ve İtalyanca dilleri ile işaret dilinde çeken Candan, bir video klip hazırlayarak sosyal medya hesaplarından paylaştı.

KADINLAR KUTLADI

Mesajlarını sosyal medya üzerinden tüm dünyaya yamak istediklerini belirten Hasan Candan, şöyle devam etti: "Ülkemizde hızla artan taciz ve tecavüz olaylarına dikkat çekmek için bir eylem yapmayı düşündük. Ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü de arkamıza alarak global bir şey yapmaya karar verdik. Tabii bunun için de kadın kıyafetleri giyip onların taciz, tecavüz ve şiddete uğradıklarını ima etmek istedik. Bu eylemi herkesin görebiliceği Sivas meydanında gerçekleştirdik. Eylemi yaygınlaştırmak için de sosyal medya hesaplarını kullanmaya karar verdik. Hazırladığımız bu görseli 'pervasız' kullanıcı ismiyle Youtube kanalından yayacağız. Diğer sosyal medya hesaplarımızdan fotoğraf ve yazı dizileriyle de olaylara karşı tepkimizi belli edeceğiz."

Sivas'ta bu mesajı dövize yazarak verdiğini belirten Candan, diğer ülkelerde arkadaşları tarafından sözlü olarak dile getirildiğini belirterek, "Bunun sebebi ise bu eylemin sadece Türkiye'de olması. Çünkü Türkiye'den bütün ülkelere yayacağız. Bir Müslüman ülkesinde bu tarzda bir eylem yapılabildiğini göstereceğiz" dedi.

Klip çekimi sırasında bazı erkeklerin kadın kıyafetleri giymesine tepki gösterdiğini de belirten Candan, tiyatroyla da ilgilendiği için sokakta kadın kıyafetleri giymekten çekinmediğini belirterek, birçok kadının ise kendisini başarılı bulduğunu ve tebrik ettiğini söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr