Hükümet, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ayrıntılarını açıkladığı taşeron düzenlemesini rafa kaldırdı. Başbakan Binali Yıldırım, Maliye Bakanı Naci Ağbal’dan taşeronla ilgili yeni bir çalışma yapılmasını istedi.

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı taşeron düzenlemesinde 720 bin taşeron işçinin kamuda “özel sözleşmeli personel” statüsünde istihdamı öngörülüyordu. Kadrolu değil sözleşmeli statüde istihdam edilecek olan işçilerin ayrıca yapılacak yazılı ve sözlü sınavda başarılı olmaları da gerekiyordu. İşçiler yeni statüleri ile birlikte işçi sendikalarından ayrılarak memur sendikalarına üye olacaklardı. Tasarıya Türk-İş ile DİSK’in yanı sıra eski başkanı AKP milletvekili olan Hak-İş de tepki gösterdi. Hak-İş, eğer düzenleme yasalaşırsa 220 bin üyesini kaybedeceğine dikkat çekti. Bu Hak-İş’in üyelerinin yarısını kaybetmesi anlamına geliyor. Hak-İş ayrıca düzenleme ile bağlı sendikalarından 5’inin üyelerinin tamamını ve toplusözleşme imzalama yetkisini de kaybedeceğini vurguladı.

Meclis’e gitmedi

AKP’nin içinden ve tabanından gelen eleştiriler üzerine düzenleme Meclis’e sevk edilemedi. Bu arada Ahmet Davutoğlu başbakanlıktan ayrıldı. Yeni Başbakan Binali Yıldırım ise hükümet programında bu konuya yer vermedi. Bu arada Hak-İş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve ilgili bakanlarla görüşmeler gerçekleştirdi. Düzenlemeye ilişkin eleştirilerini iletti. Görüşmelerin ardından Başbakan Binali Yıldırım’ın, Maliye Bakanı Naci Ağbal’a taşeron konusunda eski çalışma yerine yeni bir çalışma başlatılması talimatını verdiği öğrenildi. Önceki akşam gazetecilerle iftarda bir araya gelen Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan da, taşeron işçiler konusunda yeni bir durumun söz konusu olduğunu belirtti. Arslan, “Taşeronla ilgili bugüne kadar konuşulanların çok fazla bir anlamı yok. İtirazlarımızın dikkate alındığı bir modele destek vereceğiz” dedi.

Hak kaybına karşıyız

Hükümet kıdem tazminatını fona dönüştürmek istiyor. Hakİş Başkanı Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun kıdem tazminatıyla ilgili çalışmanın tamamlandığını söylediğini ancak düzenlemenin kendileriyle paylaşılmadığını belirtti. Kıdem tazminatının fona devredilmesine sıcak baktıklarını belirten Arslan, ancak hak kayıplarına karşı olduklarını vurguladı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr