1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü kutlamalarına kapanan Taksim Meydanı ve çevresinde dün gün boyu hareketlilik vardı. Taksim’e çıkmak isteyen gruplara müdahale eden polis, İstiklal Caddesi, Beşiktaş, Talimhane, Gayrettepe, Zincirlikuyu ve Okmeydanı’nda 165 kişiyi gözaltına aldı. Türk-İş ve Hak- İş üyeleri, Taksim Meydanı’ndaki Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bıraktıktan sonra, 1 Mayıs 1977’te yaşamını yitiren emekçileri andı.

Tüm yollar kapatıldı

Taksim Meydan’na çıkan tüm yollar, 1 Mayıs yasağı nedeniyle sabahın erken saatlerinden itibaren polis barikatlarıyla kapatıldı. Kabataş-Taksim Füniküler hattı ve Karaköy-Tünel Füniküler hattı ile Beşiktaş, Kabataş ve Karaköy İskeleleri hizmet vermedi. İstanbul üzerinde görerek uçuş yapan tüm sivil hava araçlarının uçuşlarına da izin verilmedi. Kimsenin alınmadığı Taksim Meydanı’nda, güvenlik önlemleri de üst seviyeye çıkarıldı. TOMA’lar ve polis ekipleri meydandaki birçok noktaya konumlandı. Polis araçlarının yanında, bölgeye iş makinesi getirildiği de görüldü. Meydana ilk gelen isim belediyenin temizlik işçileriyle birlikte Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar oldu. Hazinedar, anıta çelenk bıraktıktan sonra, Kazancı Yokuşu’nda karanfillerle 1977 katliamında yaşamını yitirenleri andı.

77’de ölenler anıldı

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) üyeleri de 77 katliamında yaşamını yitirenleri andı. Gümüşsuyu’ndan Taksim’e yürüyen Türk-İş üyeleri, sloganlarla yürüdükleri Kazancı Yokuşu’na karanfil bıraktıktan sonra, saygı duruşunda bulundu. Açıklama yapan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, “Mücadeleyi yükseltmek için bir aradayız. Kıdem tazminatımıza el uzatılmasına, haksız yere işten çıkarmalara, açlığa ve sefalete mahkûm bırakılmaya, sendikasızlaştırmaya, güvencesizleştirmeye, çocuklarımızın geleceğinin çalınmasına ve topyekûn hayatımızın karartılmasına karşı alanlardayız” dedi. Taşeron işçi sorunlarının çözülmesini talep eden Irgat, “Kamuda çalışan taşeron işçileri kadroya alınmalıdır. Kıdem tazminatı işçiler bakımından vazgeçilmez ve tartışılmaz bir haktır. Asgari ücret, birey değil aile temelinde hesaplanmalı, insana yakışır geçim şartları sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı. Hak-İş İstanbul İl Başkanlığı korteji de Gümüşsuyu Caddesi’nden “Yaşasın 1 Mayıs İşçilerin Bayramı” sloganları atarak Kazancı Yokuşu’na geldi. Saygı duruşunun ardından anıta çelenk bıraktılar. Hak İş Sendikası İstanbul İl Başkanı Mustafa Şişman, “Taşeron işçilerine kadro, geçici ve mevsimlik işçilerin ise sorunlarının acilen çözülsün istiyoruz” dedi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Şişli, Beyoğlu, Beşiktaş, Sultangazi, Kağıthane ve Bakırköy ilçelerinde 139 kişi izinsiz yürüyüş yapmaktan, 17 kişi pankart açmaktan, 3 kişi yol kapatma amacıyla zincir taşımaktan, 3 kişi taşkınlık çıkartmaktan, 3 kişi havai fişek ve flama taşımaktan olmak üzere toplam 165 kişi gözaltına alındı” denildi. Operasyonlarda ise 18 kişinin gözaltına alındığı açıklanırken, “85 molotof kokteyli, 3 havai fişek, 95 tane boya dolu şişe ile yüz kapama maskesi ve flamalar ele geçirilmiştir” ifadesi kullanıldı.

Avukatlardan kriz masası

Çağdaş Avukatlar Grubu, ÇHD İstanbul Şubesi, Katılımcı Avukatlar, İstanbul Özgürlükçü Hukukçular Platformu ve Özgürlükçü Demokrat Avukatlar tarafından kurulan Kriz Masası’ndan yapılan açıklamada, “Gözaltına alınanlar saatlerce polis araçlarında bekletildi, gözaltı muayenesi kelepçeli haldeyken yapıldı. Gözaltına alınanların bazılarında plastik mermi kaynaklı yaralanmalar var” denildi.

İlk gözaltı kadınlara

Talimhane’deki bariyerlerin önüne sabah 08.00 sularında gelen Mücadele Birliği üyesi 2 kadın, “Fabrikalar tarlalar siyasi iktidar her şey emeğin olacak” yazılı pankart açtı. Kadınlara ilk olarak trafik polisleri müdahale etti. Gözaltına alınan kadınlar polis aracına bindirilip götürüldü. “Yaşasın 1 Mayıs” yazılı tişörtler giyen Devrimci Parti üyeleri de öğlene doğru Talimhane’den meydana girmek istedi. “Taksim yasağına hayır” pankartı açan grup, “Yaşasın Taksim direnişimiz”, “Meydanlar halka kapatılamaz” sloganları attı. Polis gruba copla müdahale etti. Eylemciler yere yatırılarak kelepçelendi. 13 kişi gözaltına alınarak polis aracına götürüldü. Ardından Mücadele Birliği Platformu üyesi bir grup da Talimhane’ye geldi. Polisin ‘dağılın’ uyarısına rağmen bir süre halay çeken gruba, polis müdahale etti. Kovalamaca ara sokaklarda sürdü.

Betül Celep de gözaltında

Beşiktaş’taki Kartal Heykeli’nden Taksim’e doğru yürüyüşe geçen yaklaşık 20 ‘Hayır’dan Sonra’ aktivisti gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Umut-Sen Koordinatörü Başaran Aksu ve KHK ile ihraç edilen Betül Celep de vardı. Halkın Kurtuluş Partisi üyeleri de Beşiktaş’ta gözaltına alındı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr