Tupolev TU-154 tipi uçak Soçi'den havalandıktan kısa süre sonra Karadeniz'e çakıldı. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 92 kişiyi taşıyan TU-154 tipi uçağın düştüğü duyuruldu. Uçakta 64  Kızıl Ordu Korosu üyesi de bulunuyordu.

Bakanlığa ait Tu-154 uçağının uçuşun 7 dakikasında Karadeniz kıyısından 5 kilometre uzaklığa Anapa yakınlarına düştüğü bildirildi. Uçağın parçaları kıyıdan 1,5 kilometre uzaklıkta bulundu.

Suriye'ye giden Rus uçağı düştü... Bölgeden ilk görüntüler

Düşen Rus uçağının içinde Kızıl Ordu Korosu üyeleri de vardı

7 KİŞİNİN CESEDİNE ULAŞILDI

Sputnik’e konuşan bir kaynak, uçağın düştüğü bölgede yapılan çalışmalar sonucunda yedi kişinin cesedine ulaşıldığını bildirdi.

"KAZADA TERÖR İHTİMALİ YOK"

Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Viktor Ozerov, kazanın muhtemel sebepleri arasında terörizm ihtimalini 'tamamen dışarıda bıraktıklarını' belirtti.

AP'nin haberine göre Ozerov, uçağın teknik bir problemden veya mürettebat hatasından dolayı düşmüş olabileceğini fakat terörizm kaynaklı olamayacağını çünkü uçağın ordunun işletiminde olduğunu vurguladı.

KAZADA KURTULAN OLMADI 

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Karadeniz'de düşen Tu-154 tipi Rus uçağında bulunan 92 kişiden sağ kurtulan olmadığını duyurdu. Moskova'da gazetecilere açıklama yapan Konaşenkov, Savunma Bakanlığına ait Tu-154 tipi uçağın saat 05.25'te Soçi'deki Adler havalimanından havalandıktan sonra 05.27'de radardan kaybolduğunu söyledi.  Konaşenkov, "Uçağın düştüğü yer tespit edildi. Kazadan sağ kurtulan olduğu yönünde işaret bulunmuyor" dedi.  Arama kurtarma çalışmalarına dört gemi, dört helikopter, bir uçak ile bir insansız hava aracının katıldığını ifade eden Konaşenkov, Tu-154'ün parçalarının Soçi kıyılarında Karadeniz'in 70 metre derinliklerinde tespit edildiğini belirtti. 

64 KIZIL ORDU KOROSU ÜYESİ BULUNUYORDU

Rusya Savunma Bakanlığı uçaktaki yolcuların listesini açıkladı. Listeye göre uçakta bulunana yolcuların çoğunluğu Kızıl Ordu Korosu üyelerinden oluşuyor. Uçakta dünyanın en ünlü korolarından biri olan Kızıl Ordu Korosu'ndan 64 kişi bulunuyordu.

Geriye galan 28 kişiyi ise sekiz mürettebat, dokuz medya temsilcisi, sekizi asker 10 Rus hükümeti görevlisi, ve bir de uluslararası yardım kuruluşu olan Fair Aid'in üyesi bulunuyordu.

PUTİN, ULUSAL YAS İLAN ETTİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla uçak kazasının soruşturulması amacıyla hükümet komisyonu kuruldu. Komisyonun başkanlığına Ulaştırma Bakanı Maksim Sokolov getirildi. Putin, kaza nedeniyle yarın Rusya'da Ulusal Yas günü ilan ettiklerini açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın verdiği en son bilgiye göre uçakta bulunanların sayısı yeniden 92 olarak belirlendi.

ZAHAROVA: TELAFİSİ İMKANSIZ KAYIP

Düşen uçakla ilgili bir mesaj paylaşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, telafisi imkansız bir kayıp yaşandığını belirtti. Facebook hesabından açıklama yapan Zaharova, "Herkese başsağlığı diliyorum. Bu telafisi imkansız bir kayıp, zira onlar yerleri doldurulamayacak kişilerdi" diye yazdı.

Uçakta bulunduğu düşünülen Rus televizyon kanalı NTV'nin ses kayıtçısı Yevgeniy Tolstov uçuştan önce Facebook hesabından uçağın resmini yayınladı.

Rus kanalı Channel One, içinde 93 kişinin bulunduğu düşen uçakta bulanan yayın ekibinden 3 çalışanın fotoğraflarını yayınladı. 

SURİYE'DEKİ ASKERLERE KONSER VERECEKLERDİ

Uçakta askeri yetkililer, gazeteciler ve Kızıl Ordu Korosu'nun üyeleri vardı. Kızıl Ordu Korosu'nun Lazkiye'deki askeri personele yeni yıl konseri vermek Suriye'ye gittiği belirtildi.

 

BAŞBAKAN YILDIRIM'DAN MEDVEDEV'E TAZİYE MESAJI

Başbakan Binali Yıldırım, Soçi’den havalandıktan sonra düşen Rus uçağı ile ilgili olarak, Rus Başbakan Dimitri Medvedev’e taziye mesajı gönderdi. Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre Başbakan Yıldırım, Tupolev Tu-154 tipi uçağın bugün Soçi kentinden 92 kişiyle havalandıktan sonra düşmesi üzerine Rus mevkidaşı Dimitri Medvedev’e bir taziye mesajı gönderdi. Başbakan Yıldırım, Medvedev’e hayatını kaybedenler için hükümetin taziye ve dayanışma mesajını iletti.

SAVUNMA BAKANI IŞIK DA TAZİYE MESAJI İLETTİ

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'ya taziyelerini iletti. Bakan Işık, mesajında, şunları kaydetti: "Soçi'den kalkan Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı'na ait TU-154 tipi askeri nakliye uçağının Karadeniz'de Rus arama kurtarma sahası içinde bulunan bir yere düştüğünü ve uçakta bulunan mürettebat ile yolcuların hayatını kaybettiğini üzüntüyle öğrendim. Bu elim kazada hayatını kaybedenlerin ailelerine ve bütün Rus halkına başsağlığı diliyorum."

LİDERLERİNDEN TAZİYE MESAJLARI

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ve Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan da uçak kazası nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e taziye mesajı gönderdi.

 Türkiye’den Rusya’ya taziye mesajı

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr