Cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven hakkında, 10 Mayıs’ta geçirdiği kaza sonucu yaşamını yitiren Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper’in ölümüyle ilgili haberin, kısa süre sonra değiştirilen başlığı nedeniyle, “terör örgütü propagandası yapmak” ve “kişinin hatırasına hakaret” suçlarından soruşturma başlatıldı.

Güven, dün sabah saatlerinde evinden gözaltına alındı. Vatan Caddesi’ndeki Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen Güven hakkındaki gözaltı süresi, 7 güne uzatıldı. Soruşturmayı, gazetemize yönelik operasyonun savcılarından Yasemin Baba yürütüyor. Cumhuriyet com.tr, Başsavcı Alper’in feci şekildeki ölümünü, “İlk FETÖ iddianamesini hazırlayan Başsavcı Mustafa Alper’i kamyon biçti” başlığıyla duyurdu. Başlık, kısa süre sonra değiştirildi. Ancak, yandaş medya başlık değiştirdiği halde portalı hedef tahtasına oturttu. Gazeteci Nedim Şener de değiştirilen başlığı Twitter’dan paylaşarak, “Sevgili Orhan Erinç büyüğümüz, şu başlığı atan hayvanı Cumhuriyet çatısı altında tutmayın” diye yazdı.

Ardından harekete geçen Savcı Yasemin Baba, Oğuz Güven ve habere yorum yapanlar hakkında soruşturma başlattı. Baba, soruşturma yazısında, haberin başlığının ‘kamyon biçti’ olarak verildiğini ifade ederken, sonradan değiştirildiği bilgisine yer vermedi. Baba, haberin altındaki yorumlarda da vefat eden Başsavcı’yı hedef alan, suç unsuru bulunan ifadelerin yer aldığının görüldüğünü belirtti. Cumhuriyet gazetesi resmi Twitter hesabı ve internet haber sitesi sorumlusu ile diğer Twitter hesabı sahipleri hakkında soruşturma başlatılmasına karar verildiğini kaydetti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu Savcısı Celal Sarıdere de Güven hakkında gözaltı kararı verdi. Savcı Sarıdere, habere yorum yapan 32 Twitter kullanıcısının da açık kimlik ve adres bilgilerinin tespit edilmesine karar verdi. Polisler, sabah saatlerinde Güven’in evine gitti. Güven saat 07:15’te Twitter hesabından gözaltına alındığını duyurdu. Savcı Sarıdere, Güven emniyete götürüldükten sonra gözaltı süresini 7 güne çıkardı. Gözaltı uzatma kararında, ‘Güven’in aleyhindeki delil ve emareler, yüklenen suçun özelliği, kaçma ve delilleri yok etme ihtimali, soruşturmanın ikmali için gereken süre’ göz önüne alındı. Savcı, OHAL kapsamında, gözaltı süresinin 7 gün uzatılmasına yazılı olarak emir verebileceğini de anımsattı.

Başka isimler de var

Başsavcı Alper’in hayatını kaybetmesinin ardından sosyal medya hesaplarından kamuoyunda büyük tepkilere yol açan paylaşımlarda bulunan Emre Uslu ve Tuncay Opçin hakkında da “terör örgütü üyeliği” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlarından soruşturma başlatıldığı kaydedildi.

Şener yanıt verdi

Nedim Şener, Cumhuriyet com.tr’yle ilgili tweetinin ardından operasyon başlatılınca, sosyal medyada eleştiri yağmuruna tutuldu. Tepkilere Twitter adresinden yanıt veren Şener, “Merak etmeyin bir başlık yüzünden Oğuz Bey’e haksızlığa da ilk ben karşı çıkarım, diğer arkadaşlarda olduğu gibi. Kahraman savcı Mustafa Alper’in ardından o çirkin başlığı atanın yeri ne nezarethanedir ne de Cumhuriyet gazetesi” diye yazdı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr