Küba'nın başkenti Havana'daki birkaç hafta önce açılan Manzana de Gomez Kempinski otelinin alt katındaki AVM'de fiyatlar sıradan Kübalı'nın elini yakıyor.

Zira AVM'de satılan ünlü markaların ürünlerinin bazıları bir Kübalı'nın hayat boyu aldığı maaştan daha fazla. 

Örneğin AVM'de satılan ürünler arasında 10 bin dolarlık saatler, 7 bin 500 dolarlık fotoğraf makineleri ve 160 dolarlık yüz kremleri bulunuyor.

Ancak AVM'de çalışan bir tezgahtarın maaşı ise aylık 12 buçuk dolar.

'DAHA ÖNCE GÖRMEDİĞİMİZ BİR ŞEY'

Alışveriş merkezi önünde genellikle gençler fotoğraf çektiriyor.

Oswell Mendez adlı 24 yaşındaki Kübalı genç "Burası son nokta. Gerçekten güzel. Daha önce hiç görmediğimiz bir şey" diyor.

'BU ACI VERİYOR'

Ancak Prado bulvarının tam ortasında bulunan 5 katlı AVM ve otelin Küba'da olmasından memnun olmayanlar da var. 

Aylık 12 buçuk dolarla yaşamını sürdüren 71 yaşındaki Kübalı emekli elektrik mühendisi Rodolfo Hernandez Torres "Bu acı veriyor çünkü satın alabileceğim hiçbir şey yok. Buraya gelip bir şeyler alabilen olsa da bu ancak 10'da birdir. Ülkedeki çoğu insanın parası yok" dedi.

Küba hükümeti otelin turizme katkı yapmasını planlıyor ama kimi turistler de durumdan rahatsız.

Ülkeye 6 günlüğüne gelen ABD'li turist Jeannie Goldstein "Hayal kırıklığına uğradım. Bu ülkeye bundan kaçmak için geldim. Burası bize 'ABD ve zenginlik' diye bağırıyor" dedi.

AVM'NİN BULUNDUĞU BULVARIN KAPATILMASI ÜLKEDEKİ TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Geçen mayısta hükümet, otel ve AVM'nin bulunduğu alanı Fransız Chanel markasının özel gösterisi için kapamış, etkinliğe Vin Diesel ve Tilda Swinton gibi ünlü oyuncuların yanı sıra süpermodel Gisele Bundchen de katılmıştı.

Aralarında Kübalı entelektüeller ve yazarların da olduğu bir grup buna tepki göstermiş, olaydan 2 ay sonra Küba Kültür Bakanı istifa etmiş ve nedenini açıklamamıştı.

Ancak bazı Kübalılar bir sorun olmadığı görüşünde.

55 yaşındaki havayolu şirketi çalışanı Maritza Garcia "Bu dükkanlar milyonerler için. Turistleri para ile çekmek, bu gelişme ve kapitalizmdir. Ülke yavaş yavaş kendine geliyor. Biz sosyalist bir ülkeyiz ama ekonomi kapitalist olmalı" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr