Türkiye’de resmi makamlarla sosyal ağlar Facebook ve Twitter’ın yanı sıra teknoloji devleri Google ve Apple’ın arasındaki ilişkiler malum. Bir yandan özellikle seçim dönemlerinde artan erişim yasakları diğer yandan devlet kurumlarının kullanıcı bilgisi ve içerik kaldırma talepleri gündemden hiç düşmüyor. Peki, hangisi kişisel bilgilerimizi vermekte daha eli açık? Hangisi devletin istemediği içerikleri kaldırmada oldukça hızlı? Türkiye’deki referandum öncesinde teknoloji devlerinin “Şeffaflık ve Devlet Talepleri Raporları”nı inceledik.

Facebook: Yüzde 80’ini verdik

Facebook’un Türkiye için açıkladığı Ocak-Haziran 2016 dönemini kapsayan devlet talepleri raporuna göre Türkiye’deki resmi makamlardan sosyal ağa, 1200 hesap ile ilgili toplam 993 talep gitmiş. Bu talep sayısı ile Türkiye dünyada birinci. Facebook’un Türkiye’deki kullanıcılarla ilgili talep edilen bu bilgileri karşılama oranı ise yüzde 80.67 olmuş. Facebook, Türkiye’deki yasalar çerçevesinde 861 içeriğe erişimi kısıtlamış.

Google: Üçte birini kaldırdık

Google’ın bu alanda açıkladığı en güncel veriler ise 2015’in ikinci yarısına ait. Buna göre Temmuz-Aralık 2015 döneminde, Türkiye’den Google’a, devlet kurumları, kolluk kuvvetlerinden, mahkeme emirleri, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan toplam 745 içerik kaldırma talebi gitmiş. Kaldırılması istenen öğe sayısı ise 2926 olmuş. Google’ın Türkiye’den mahkeme emri içeren talepleri uygun bulma oranı yüzde 31, devlet kurumlarından gelen talepleri uygun bulma oranı ise yüzde 37 olmuş. Kaldırılan içeriklerin dağılımı ise şöyle: İftira (yüzde 46), gizlilik ve güvenlik (yüzde 28), ulusal güvenlik (yüzde 16).

TwItter: En çok Türkiye başvurdu

Twitter’ın Haziran-Aralık 2016 Şeffaflık Raporu’na göre ise Türkiye’den 844’ü mahkeme kararı, 2 bin 232’si Emniyet ve diğer resmi makamlardan olmak üzere toplam 3 bin 76 içerik kaldırma talebi gitmiş. 8 bin 417 Twitter hesabını ilgilendiren bu taleplerin karşılanma oranı ise yüzde 19 olmuş. Twitter’a dünya genelinde devlet kurumları tarafından iletilen toplam içerik kaldırma taleplerinin yüzde 51’i Türkiye’den gitmiş. Facebook’un olduğu gibi Twitter’ın kapısını da dünya genelinde en çok Türkiye çalmış.

Apple: 195 cihaz sahibinin bilgisi istendi

Apple’ın ise Ocak-Haziran 2016 dönemi için açıkladığı “Hükümetlerden Gelen Bilgi Talebi Raporu”na göre ise Apple’a Türkiye’deki 195 Apple cihazını ilgilendiren toplam 76 resmi bilgi talebi iletilmiş. Apple’ın Türkiye’deki resmi makamlardan gelen bu talepleri karşılama oranı yüzde 50 olarak gerçekleşmiş. Aynı dönemde Türkiye, 9 Apple hesabı ile ilgili bilgi istemiş. Bunların 4’ü Türk yetkililerine verilmiş.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr