Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada, 301 madenci yaşamanı yitirdi. Türkiye'nin en büyük maden faciası, tüm vatandaşların hafızalarına acı olarak kazındı, ülke günlerce Soma'da yaşananlara kilitlendi, gözyaşı döktü, ailelerin acılarına ortak oldu.

Acının merkezi haline gelen Soma'da, facianın üçüncü yıldönümünde yine gözyaşı, hüzün,  kaybedilenlere özlem vardı. Faciada yaşamını yitiren madencilerin ailelerinin buluşma alanı, sabahın erken saatlerinden itibaren madenci şehitliği oldu. Resmi törenin saat 12.00'de başlayacağının duyurulmasına rağmen aileler, erken saatlerde kaybettiklerinin mezarlarına koştu. Kabirlerin başına çöken annelerin, babaların, eşlerin, çocukların, üç yıldır yüreklerinde biriken acı, gözyaşı olup şehit madencilerin mezarlarına aktı. Tamamen çimlendirilmiş olan şehitlikte, siyah mermerden yapılan madenci mezarları ile onları simgeleyen madenci üzerinde el fenerlerinin bulunduğu bölümler Türk bayraklarıyla donatıldı.

BABALARININ MEZARLARINA KOŞTULAR

Şehitliğe ilk gelenler de, şehit madencilerden Kazım Karaçoban'ın eşi Sevinç Karaçoban, kızı 6 yaşındaki Cansu Karaçoban, oğlu 7 yaşındaki Yunus Emre Karaçoban oldu. Çocuklar, şehit madenci babalarının mezarına çiçek bıraktı. Madencilerin meslektaşları da şehitliği ziyaret etti. Genel Maden İşçileri Sendikası'nın Zonguldak'ta görev yapan üyeleriyle, Maden İş Sendikası Genel merkezi ve Şoma şubesi yöneticileri, ayrı ayrı madenci şehitliğini ziyaret etti. Madenciler anısına Kuran'ı Kerim okundu, dua edildi.

ZİYARETÇİLER MADENCİ ANITINA DA İLGİ GÖSTERDİ

Madenci şehitliğinde, mezarları ziyaret eden, çiçek bırakan ziyaretçiler, ailelerin onayıyla yapılan anıtı da inceledi. Facia günü ve sonrasındaki acıyı anlatan, madenciye özlemin tasvir edilen anıt önünde de ziyaretçiler fotoğraf çektirdi.

İLÇEDE GÜN BOYU ANMA ETKİNLİKLERİ OLACAK

Ailelerin bireysel mezarlık ziyaretlerinin haricinde, ilçede sendikaların, sivil toplum örgütlerinin, meslek odalarının, valiliğin çeşitli etkinlikleri de olacak. Manisa Valiliği, Kaymakamlık, Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerinin ortaklaşa düzenlediği resmi anma etkinliği saat 12.00'de başlayacak, şehitlik ziyaret edilecek. Ayrıca, maden şehitleri için öğle namazı öncesinde Ulu Cami'de mevlit okutulacak, namaz çıkışı yemek verilecek. Kaymakamlık önündeki meydanda akşam saat 20.30'daki etkinlikte de yine madenciler için Kuran okunacak. Bunun haricinde, madenci aileleri ile onlara destek veren siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, saat 14.30'da Ege Linyit İşletmeleri önünde toplanıp önce Beşyol Kavşağı'ndaki madenci heykeline çiçek bırakacak, sonra ise Kaymakamlık önünde açıklama yapacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr