ABD, başkanlık yemini etmesine 8 gün kalan Donald Trump hakkındaki yeni iddialarla çalkalanıyor. Amerikan istihbaratının Rusya’nın seçimlerdeki rolüne ilişkin hazırladığı rapora eklenen ve basına sızan bir bilgi notuna göre, en az 5 yıldır Trump’ı “başkanlığa hazırlayan” Kremlin’in elinde müstakbel başkanın “sapkın cinsel eylemlerini” de içeren bir şantaj dosyası var. Ancak Britanyalı bir eski casusa dayandırılan iddiaların hiçbiri doğrulanmış değil.

Eski MI6 casusuna göre

İlk olarak CNN’in duyurduğu, BuzzFeed’in tam metnini yayınladığı iki sayfalık bilgi notu, 1990’lı yıllarda Rusya’da görev yapmış eski bir MI6 casusuna dayandırılıyor. Haberlere göre şimdilerde özel dedektiflik yapan casusu önce Trump’ın ön seçimlerdeki Cumhuriyetçi rakipleri, ardından Demokrat rakibi Hillary Clinton’ın destekçileri tutuyor. Casusun Rus güvenlik ve istihbarat kaynaklarından derlediği sayfalarca bilgiyi özetleyen bilgi notunda özetle şu iddialar yer alıyor:

-Rus rejimi en az 5 yıldır Trump’ı başkanlığa hazırlıyor ve destekliyor. (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin’in amacı batı ittifakında ayrışmalar yaratmak.

-Trump, Rusya’da kendisine rüşvet olarak teklif edilen kârlı inşaat projelerini şimdiye dek reddetse de Moskova’dan gelen düzenli bilgi akışına karşı çıkmıyor. Yardımcıları, seçim kampanyası öncesi ve süresince Kremlin’le doğrudan iletişim halindeydi.

-Rus istihbaratının elinde Trump’ın Moskova’daki faaliyetlerine ilişkin bir şantaj dosyası var. Trump’ın 2013’te kaldığı Ritz Carlton otelinde, Obama çiftinin uyuduğu yatağa bir fahişeyi işetirken görüntülendiği söyleniyor.

-Rus istihbaratı Clinton hakkında da dosya tutuyor. Bu dosyada utanç verici davranışlardan ziyade Clinton’ın kendisiyle çelişen ses kayıtları, tapeleri var. Bu dosyayı Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov yönetiyor.

-CNN’e göre iddialar, yazdan beri Obama yönetimi ve istihbarat çevrelerince biliniyor. Ağustosta Britanyalı casusun notlarını bizzat bir FBI ajanına teslim ettiği öne sürülüyor. Bu arada Britanya’nın Guardian gazetesi, FBI’ın Kremlin’le bağlantıları olduğu şüphesiyle Trump’ın kampanya ekibinden 4 kişiyi izlemek için haziranda Dış İstihbarat İzleme Mahkemesi’ne başvurduğunu, mahkemenin başta reddettiği talebi ekimde kabul ettiğini yazıyor. Soruşturmanın akıbeti bilinmiyor.

Doğrulanamıyor

İddiaları bağımsız olarak doğrulayamayan istihbaratçıların, casusu ve kaynaklarını inceleme yolunu seçtiği ve “büyük oranda güvenilir” olduklarını tespit ettiği aktarıldı. Müstakbel başkanın “kendisine yöneltilebilecek ithamlardan haberdar olması için” bilgi notu geçen hafta Başkan Barack Obama, Trump ve üst düzey 8 Kongre yetkilisine sunulan rapora iliştirildi. FBI şefi James Comey, CIA şefi John Brennan, NSA şefi Mike Rogers ve Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper’ın sunduğu raporda “Putin, ABD halkının demokratik sürece güvenini sarsmak ve Clinton’ın seçilme ihtimalini azaltmak için 2016 seçimine yönelik nüfuz kampanyası talimatı verdi” denilmiş, Rus faaliyetlerinin sonuca etki edip etmediğine dair yorum yapılmamıştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr