HDP’li Celal Doğan ve Sırrı Süreyya Önder, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında tutuklu milletvekillerinin bireysel başvuru yaptığı Anayasa Mahkemesi’nin bu konuyu gündemine almamasını eleştirdi. HDP’li Doğan, aralarında HDP eş başkanlarının da bulunduğu tutuklu 13 milletvekilinin uzun süredir tutuklu olduğuna dikkat çekti. Doğan, 132. gündür tutuklu milletvekillerinin bireysel başvuru yapmasına karşın AYM’nin bu konuyu gündemine almadığını ifade etti. AYM’nin bu tutumu nedeniyle konjonktürel bir durumun olup olmadığı, siyasi bir müdahalenin bulunup bulunmadığı ve referandum nedeniyle başvuruların dikkate alınıp alınmadığı yönünde tartışmalar yapıldığına dikkat çeken Doğan, “En zor zamanlarda karanlıkları aydınlatacak olan hukukun işlerliğidir. Bu karar müspet menfii olabilir ama Twitter ile ilgili 7 gün içinde karar alan bir mahkeme iş yoğunluğunu buna gerekçe göstererek ertelememelidir” diye konuştu.

‘Adaleti siyasiler değil, kendisi tamir edebilir’

Referandum süreciyle birlikte AYM’nin yapısının değişeceği spekülasyonlarının da bu kararla ortadan kalkabileceğine işaret eden Doğan, şunları dile getirdi:

“AYM geçmişte aldığı kararlarla rüştünü ispat etmiş bir kurumdur. Bundan sonra spekülasyonlara meydan vermemesi için de bu zaman kaybını önleyecek tedbirleri kendisi almak zorundadır. Adalete yapılacak en büyük yardım kendi içinden çıkacaktır. 13 bin yargıç savcının neredeyse üçte ikisi paralel yapılanma nedeniyle diskalifiye edildi. Şimdi adliyenin almış olduğu bu kocaman yaralar dışarıdan siyasilerin veya idarenin alacağı kararla tamir edilemez. Adalet kendi yarasını kendi sarabilir. Bu da adaletin vereceği kararlarla olur. Bu kararları acilen bekliyoruz.”

‘AYM kendi hukukuna sahip çıkmalı’

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de, yurttaşın en büyük güvencesinin hukuk, adalet duygusu olduğunu belirterek bunun yurttaşların elinden alınmasının adalet duygusunun kaybolmasına neden olacağını ifade etti. Herkesin gözünün AYM’nin üzerinde olduğunu söyleyen Önder, “Sadece karar yetmez, bunun zamanında ve hak aramanın bir mağduriyet haline dönüşmemesini gözeterek bu hükmün tesis edilmesi tarihsel vicdani hukuki olarak çok önemlidir. Buradan AYM’ye sesleniyorum. Sizden istediğimiz sadece kendi hukukunuza saygı gösterip, kendi hukukunuza uymanızdır. Bunu zamana yayarak sorumluktan kurtulamazsınız” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr