Cumhurbaşkanlığı Türkiye’deki 5 milyon 800 binden fazla lise öğrencisi arasında “Türkiye’nin Darbeler Tarihi ve 15 Temmuz Milli İrade Zaferi” başlığı altında deneme, hikâye ve şiir yazma yarışması düzenleyecek. Yarışmanın birincisine 15 bin TL ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bir yurtdışı seyahatine katılım ödülü verilecek. Ancak Erdoğan ile birlikte yurtdışına gidecek öğrenci, pasaport ve kişisel masraflarını cebinden ödeyecek. Yarışmanın amacı “Ülkemizde yaşanan darbelere dikkat çekmek ve 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminin yaşattığı travmanın genç nesiller üzerindeki etkisini anlamak” olarak açıklandı.

Yarışmayı AKP Milletvekili Ekrem Erdem’in kurucusu olduğu Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği düzenliyor. Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Dil Kurumu yarışmanın diğer paydaşları olarak belirlendi. TBMM, Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri’nin katkı sağlayacağı yarışmanın ana sponsoru ise Turkcell olacak.

Ödül 15 bin TL ama...

Yarışmanın deneme, hikâye ve şiir dallarındaki birincilerine 15 bin TL ödül verilecek. Birinciler ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte bir yurtdışı seyahatine katılacak. Ancak Cumhurbaşkanlığı’nın, TBMM’nin, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, belediyelerin yanı sıra Turkcell’in katkısının alındığı yarışmanın birincisinden Cumhurbaşkanı ile gideceği yurtdışı seyahatinde pasaport ve bireysel masraflarını kendilerinin ödemesi istenecek.

Dini eğitim legal olmazsa...

Proje içinde okullarda Türkçe, sosyal bilgiler ve tarih derslerinde bu çerçevede dersler yapılacak. Münazaralar, konferans ve paneller düzenlenecek. Darbeler tarihi ve sebep olduğu olumsuzluklar anlatılacak. Din eğitim ve öğretiminin legal kurumlar aracılığı ile ve doğru yapılmasının önemli olduğu, bu anlayış dışında yapılan öğretim faaliyetlerinin toplumu 15 Temmuz darbe sürecine taşıdığı anlatılacak. Yarışmanın “Darbeler Tarihi” kısmı ise Genç Osman’ın 1622 yılında kementle boğulmasına kadar götürülecek. Yeniçeri ayaklanmaları, Kuleli Vakası’na da yer verilecek. Projenin kitapçığında darbeler tarihinde 31 Mart Vakası’nın da yer aldığı ifade edildi.

Yarışmanın ödül töreni ise 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümünde Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenecek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr