Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Musul sorunu ile ilgili olarak “Dışarıdan Şii milislerin operasyona dahil edilmesi, daha sonra onların burada kalması, Musul’a barışı ve huzuru getirmez. Oradaki Sünni Musul halkının birbirinden tehlikeli olan Şii milisler ile DAEŞ arasında seçim yapmak zorunda bırakılmaması gerekiyor. Bizim orada, Başika Kampında eğitip donattığımız yerel güçler, Musul’un kendi insanları” dedi. Çavuşoğlu, İspanyol mevkidaşı Jose Manuel Garcia-Margallo ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, IŞİD’e karşı bugüne kadar yapılan mücadelede istenen sonucu elde edememelerinin sebebini ‘sonuç odaklı bir stratejinin olmamasına’ bağladı. Çavuşoğlu, Musul krizi ile ilgili olarak da, “Dışarıdan Şii milislerin operasyona dahil edilmesi, daha sonra onların burada kalması, Musul’a barışı ve huzuru getirmez; tam tersi orta ve uzun vadede maalesef o bölgenin sorunları artarak devam eder. Oradaki Sünni Musul halkının birbirinden tehlikeli olan Şii milisler ile DAEŞ arasında seçim yapmak zorunda bırakılmaması gerekiyor. Bizim orada, Başika Kampında eğitip donattığımız yerel güçler, Musul’un kendi insanları. Dolayısıyla bu yerel güçlerin de DAEŞ’e karşı operasyona katılması, operasyonun başarısı için önemli” ifadelerini kullandı.

Reuters, Başika kampını görüntüledi

Uluslararası haber ajansı Reuters, Ankara ile Bağdat arasında krize neden olan Irak’taki Başika askeri kampına girdi. Musul yakınlarındaki kampı görüntüleyen Reuters, çoğunluğunu Sünni Arap güçlerin oluşturduğu muhaliflerin katıldığı bir eğitimden fotoğraflar yayımladı. Ajans, kamptaki askeri eğitimin, Musul’un terör örgütü IŞİD’den geri alınması için başlatılması planlanan büyük operasyon öncesi devam ettiğine vurgu yaptı. Türkiye’nin Irak’taki Başika Üssü’nde Sünni Haşd el Vatani güçlerini ve Peşmerge’yi eğiten bir gücü bulunuyor. Üste 500 civarında asker olduğu tahmin edilirken, Kuzey Irak’ın değişik yerlerinde de Türk özel kuvvet, komando ve zırhlı mekanize taburu bulunuyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr