Kuzey Afrika’dan gelen sıcak hava dalgasıyla Türkiye’de hava sıcaklığı mevsim normallerinin 6 ila 10 derece üstünde seyrediyor. Meteoroloji uzmanları dünden itibaren etkisini gösteren çöl sıcaklarının bugün zirve yapacağına dikkat çekiyor. Uzmanlar, yeni sıcaklık rekorlarının beklendiğini belirtiyor.

Sıcaklık izni

Bu hafta sonu bazı kentlerde beklenen en yüksek hava sıcaklıkları Ankara, Bursa ve Malatya’da 40, İstanbul’da 37, İzmir ve Adana’da 41, Samsun, Trabzon ve Erzurum’da 32, Balıkesir, Edirne ve Antalya’da 42, Diyarbakır’da 43, Manisa’da 44, Şanlıurfa ve Aydın’da 45 derece. Aydın’da kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan hamile ile engelliler bugün izinli.

Dün çöl sıcaklarından en çok etkilenen bölge Güneydoğu oldu. Şırnak Cizre’de sıcaklık gölgede 44.1, Mardin Dargeçit’te 43.6, Diyarbakır Bismil’de 42.9, Batman Hasankeyf’de ise 42.8 oldu. En yüksek sıcaklık rekoru 48.8 derece ile 1993 yılında Mardin’de kırılmıştı. Dünyada kaydedilen en yüksek sıcaklık ise 13 Temmuz 1913’te ABD’nin Kaliforniya eyaleti Death Valley bölgesinde 56.7 derece olarak ölçümlendi. Mersin ise sıcaklık nedeniyle adeta “hayalet şehr”e döndü. Kentin en işlek caddelerinden Atatürk ve Silifke caddeleri bomboş kaldı.

Uzmanlardan hayati uyarılar

Sıcak havalarda tansiyon hastalarının beyin kanaması geçirme riski yüksek. Uzmanlar, yaz mevsiminde özellikle tansiyon ve kalp hastalarının sıcaklara dikkat etmesi gerektiğini belirterek “Güneşin direkt etkilerinden korunmak için şapka ile dolaşılmalı. Sabah 10.00 ile öğleden sonra 14.00 arasında güneş altında kalmamalı” uyarısında bulundular.

Belirtilere dikkat...

Okan Üniversitesi Hastanesi Beyin, Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat İmer, aşırı sıcak havaların en çok yüksek tansiyona sahip hastaları etkilediğini, tansiyonun ani ve denetimsiz yükselmesinin beyin kanamasına neden olabildiğini söyledi.

Beyin kanamasında ciddi baş ağrısı, bulantı, kusma, bilinç kaybı gibi belirtilerin ortaya çıktığını anımsatan Prof. İmer, “Kanamanın olduğu beyin bölgesine bağlı olmak üzere felç ve birtakım belirtiler gelişebilir. Şeker hastalığı, damar sertliği, tansiyon yüksekliği olan kişilerde bu tablonun ortaya çıkması durumunda, beyin kanaması ihtimali düşünülerek hasta hemen hastaneye götürülmeli” dedi.

Yaylalara çıkın...

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Servisi’nde görevli Prof. Dr. Hakan Poyrazoğlu ise yüksek nemin hissedilen sıcaklığı artırdığını, bunun da kalp sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi. Aşırı sıcak hava ve neme bağlı tansiyon, beyin kanaması, kalp ve damar gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini aktaran Poyrazoğlu, “Mümkünse sıcak ve nemli yerlerden uzaklaşıp yaylalara gidilmeli. Gölgede veya klimalı ortamlarda bulunulmalı. Sıcak altında ağır spor ve fiziksel aktivitelerden kaçınılmalı. Dengeli beslenmeye, yeterli sıvı alımına dikkat edilmeli” diye konuştu.

Sıcak çarpması

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Yrd. Doç. Dr. Canan Abdullah Göl, yaz aylarında güneş yanıkları, güneş çarpması, burun kanaması, böcek sokması, isilik gibi hastalıkların arttığını söyledi. Göl, özetle şunları kaydetti:

* Güneş Yanıkları: Güneşten koruyucu kremler, kaliteli gözlük, şapka, şemsiye kullanılmalı.

* Güneş Çarpması: Çocuğun genel durumu ve bilinci yerinde değilse hastaneye yatırıp, terlemeyle kaybettiği eksikleri yerine konulmalı.

* Burun Kanaması: Genellikle burnu kanayan çocuklara kafasını geri atması söylenir ancak bu hatalı bir uygulamadır. Burnu kanayan çocuk kafasını dik tutmalı. 

* İshaller: Isı artışları mikropların üremesini, gıdaların bozulmasını kolaylaştırıyor. Geçmeyen, uzayan, günde üçten fazla tuvalete gitmeyi gerektiren ishallerde hastaneye başvurmalı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr