Beşiktaş Belediyesi tarafından üçüncü kez düzenlenmesi planlanan “19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik Festivali” İstanbul Valiliği’nin 15 Mayıs 2017 ve 15342297-492-E.39420 sayılı yazısı ile yasaklandı.

CHP İstanbul Milletvekili ve PM Üyesi Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Binali Yıldırım'a yasaklama kararının gerekçesini sordu.

Tanrıkulu'nun yazılı soru önergesi şöyle:

İstanbul Beşiktaş Belediyesi tarafından üçüncü kez düzenlenmesi planlanan “19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik Festivali” İstanbul Valiliği’nin 15 Mayıs 2017 ve 15342297-492-E.39420 sayılı yazısı ile yasaklanmıştır.

Vali Yardımcısı Nurullah Naci Kalkancı imzasıyla gönderilen yazıda yasaklamaya gerekçe olarak “ülkemizin bulunduğu şartlar, provokatif eylem ve olayların meydana gelebileceği, etkinliklere katılacaklar da dâhil halkın huzur, güvenlik ve esenliğinin kamu güvenlik ve düzeninin bozulmasına ve toplumda panik oluşmasına sebebiyet verebileceği gerekçeleriyle uygun görülmediği” belirtilmiştir.

Bu arada İstanbul Valisi Vasip Şahin’in bu konudaki bir soruya “Şu an bende bilgi yok, bakarız ona” yanıtı verdiğini de hatırlatarak.

Bu bağlamda;

1) 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle düzenlenecek bir festivalin yasaklanmasının gerekçesi nedir?

2) Valilik yazısında ileri sürülen iddianın dayandığı somut gerekçeler var mıdır? Varsa nedir? Bu konudaki belge ve bilgileri açıklayabilir misiniz?

3) İktidara yakınlığıyla bilinen Etnospor tarafından düzenlenen Etnospor Kültür Festivali için aynı gerekçeler neden geçerli değildir?

4) İstanbul Valiliği, Beşiktaş Belediyesi’nin düzenleyeceği bir etkinlikte güvenlik sağlayamayacak kadar personel ve ekipman yok mudur?

5) İstanbul Valisi’nin valiliğin aldığı bir karar için “haberim yok” demesini nasıl karşılıyorsunuz?

6) Etnospor’un düzenlediği “Kültür Festivali”ne kaç kişi katılmıştır, kaç seyirci festivali izlemiştir? Etnospor etkinliğinde kaç polis ve kaç emniyet aracı görev yapmıştır?

7) Türkiye çapında, 2015, 2016 ve 2017 yıllarında kaç etkinlik, festival, organizasyon, şenlik vs. “uygun bulunmamıştır”? Bu kararların alındığı il ve ilçe belediyelerinin partilere göre dağılımı nedir?

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr