Eski Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Füsun Sayek doğum günü (11 Ağustos) etkinlikleri kapsamında, Hatay’ın Arsuz ilçesinde İskender Sayek Kültür ve Sanat Evi’nde düzenlenen etkinliklerle anılıyor. 2006 yılında 59 yaşında yaşamını yitiren Sayek için İskenderun Ayna Kültür Sanat Derneği işbirliğiyle sabun dökme şenliği düzenlendi. Sabunlar, Ali Kiremit adlı usta tarafından döküldü.

Gazetemize konuşan eşi Prof. Dr. İskender Sayek, çocukluk ve gençlik yıllarında avlularında sabun dökümü yapıldığını belirterek, 45 yıldır avlularında ilk kez yöresel defne sabunu dökümü yapıldığını ifade etti.

Ayna Kültür Sanat Derneği Başkanı Mehmet Berkyürek de Apollo ile Daphne’nin (Defne) mitolojik öyküsünü anlatarak, “Apollo sevdiği kıza sarılmak isterken Defne ağacına çarpınca şaşırdı. O gündün sonra Defne ağacı, Apollo’nun en sevdiği ağaç oldu. Defne yaprakları genç tanrıçanın saçlarının çelengi oldu” dedi.

Füsun Sayek Sağlık ve Kültür etkinlikleri kapsamında keman sanatçısı Serdar Pazarcıoğlu piyanist Cemil Yamanoğlu, “Anadolu’dan seçmeler” adlı bir dinleti sundu. Mezzosoprano Ezgi Karakaya, tenor Çağlar Sungur ve piyanist Hande Uçar ise “Ay ışığında ezgiler: Operadan türkülere” adlı konser verdi. Etkinlikler kapsamında Dr. Selin Sayın “Çocuk bilim atölyesi” yapıldı, Gaziantep Mizyal Sanat Müzesi “Çocuk resim çalışması” düzenledi. İskenderun Bahçeşehir Okulları işbirliğiyle de ebru çalışması” yapıldı.

Sayek için sabun dökme şenliği yapıldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr