Sarıyer Belediyesi, yaklaşık 250 bin kişinin etkilendiği tapu sorununun çözümü için 2981 sayılı yasa çerçevesinde gecekondu mahallelerinin imar ıslah planlarını hazırlamıştı. Planlar Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında Sarıyer Belediye Meclisi’nden geçerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne iletilmişti.

Herkes bu planların İBB Meclisi’nin gündemine alınması beklerken,  Büyükşehir’den Sarıyer’e farklı bir uygulama yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Planlama Dairesi, meclis kanunun 14. maddesini gerekçe göstererek tüm imar ıslah planlarını Büyükşehir Meclisi’ne göndermeden Sarıyer Belediyesi’ne iade etti.

Şükrü Genç; “İBB’ ye dava açacağız”

Konuyla ilgili Sarıyer Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde bilgilendirme toplantısı yapıldı. Basın ve mahalle derneklerinin katıldığı toplantıda Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, İBB Daire Başkanı’nın yetkisini aşarak çalışmayı iade ettiğini belirterek, “Mülkiyet sorunu boynumun borcudur, yılmayacağız. Tıpkı YSK kararı gibi, bu kararı da yetkisi olmayan bir daire başkanı aldı. Hukuki girişimlerimizi başlatacağız” diye konuştu.

Genç, mahalle derneklerinin de sonuna kadar haklarının arkasında durmasını istedi.

Gökan Zeybek; “Bürokrat bu kararı veremez”

CHP İBB Meclis Üyesi ve Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek; “Belediye meclislerinin almış olduğu bir kararın bir bürokrat tarafından iade edilmesi hukuki değil.  İade edilecek bir durum varsa o kararı bürokratlar değil, o belediyeyi yöneten siyasal iktidar verir.” diye konuştu.

Sevgi Atalay; “Sonuna kadar gideceğiz”

Konuyu teknik olarak değerlendiren Sarıyer Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay ise; “Mahalle Dernek ve Kooperatifleri bir araya gelerek bize 2015 yılında önerge verdiler, Bu önerge içerisinde “Mülklerin Devri” yani kamu mülkleri üzerindeki binalarının üstünde olan mülklerin devri ile ilgili karar alınmasını istediler, mahalleli istedi ve Belediye Başkanımız yaptı.  Mahallenin istediği bir şeyin arkasında durduk ve bu isteği yasal mevzuatları inceleyip olur – olmaz şeklinde bir duruma getirdik.  İBB’de de bu iş olsaydı bizim istediğimiz pozisyonda olsaydı mutlaka durum daha farklı olurdu. İBB Hukuk Müşavirliği Mart ayının 1 ve 15’inde iki tane hukuki görüş vermiş. Belediye olarak mesuliyetimiz yaptığımız işin sonuna kadar gideceğiz” dedi. İBB’nin gerekçesini de değerlendiren Atalay; “14. Madde deniliyor, İBB Başkanı hukuka aykırı gördüğü belediye meclis kararlarını 7 gün içerisinde gerekçesini de belirterek yeniden görüşülmek üzere ilgili belediye meclisine iade edebilir” dedi. (Sarıyer Manşet)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr