2013 Gezi olaylarından bu yana sanatçıların, sanat alanının örgütlenmesi, hak ihlallerinin durdurulması, sanat insanlarının insani bir ortamda çalışması ve üretmesi, baskılardan kurtulması için mücadele eden sanatçı örgütlenmesi Sanat Meclisi, dün Kültür Sanat Sen’in Beyoğlu’ndaki merkezinde bir toplantı yaptı. 2017 Sanatta Hak İhlalleri Raporu’nun açıklandığı toplantıda Grup Yorum üyesi Selma Altın, tiyatro sanatçısı Mehmet Esatoğlu, şair İbrahim Karaca, yönetmen Osman Genç ve toplantıya katılan diğer sanatçılar konuşmalar yaptılar.

Sanat Meclisi’nin hak ihlalleri konulu basın duyurusunu, toplantının moderatörlüğünü de üstlenen Mehmet Esatoğlu okudu. Ülkemizde tüm alanlarda olduğu gibi sanat alanında da büyük bir tasfiye yaşandığının altının çizildiği duyuruda, özellikle son 10 yıldır sanatçı ve sanatı engelleme çerçevesinde yapılan saldırıların ve baskıların 2017’de sanatçıları yetiştiren öğretim üyelerine ve onların kurumlarına yöneldiği ifade edildi. Sanat insanları, sanatçı yetiştiren öğretim üyeleri ve sanat kurumlarının mevcut iktidar tarafından hiçbir dayanağı olmayan KHK’lerle birer ikişer tasfiye edildiği belirtildi. Ülkemizde sanatçıların ve sanat alanının yaşadığı sorun, sıkıntı ve baskıların ülke emekçilerinin yaşadıklarından farklı olmadığını söyleyen sanatçılar, Sanat Meclisi’nin sanat alanını savunabilmek için yolunu emekçilerin yoluyla birleştirdiğini de belirttiler ve “Ülkede sanata yapılan her türlü baskıya karşı durduğumuz kadar emekçilere yapılan zulmün de karşısındayız. Çünkü sanatımız, ekmeğimiz ve yarınlarımız tehlikededir” dediler. Tüm sanat örgütlenmeleri, sendikalar ve sanatçılara bir kez daha “birleşin” çağrısının yapıldığı toplantıda, Selma Altın’ın verdiği bilgiye göre, şu an sanat alanındaki tüm hak ihlallerini kayda geçirecek, çevrimiçi ulaşıma açık bir veri tabanı üzerinde çalışılıyor. Bu kapsamda sanatçıların kendilerinin maruz kaldıkları baskı, sansür ve sıkıntıları ihbar ettikleri ve kamuoyuyla paylaştıkları bir süreci başlatmak üzere olduklarını söyleyen Altın, “Ayrıca sanatçı dostlarımıza hukuki destek sunabilmek için çalışmalar yapıyoruz” diyor.

Raporda neler var?

Raporda dünyaca ünlü piyanist İdil Biret’in konserinin ‘terör endişesiyle’ yasaklanmasından orkestra şefi İbrahim Yazıcı’nın görevinden uzaklaştırılmasına, İdil Kültür Merkezi’ne yapılan polis baskınında Grup Yorum’un enstrümanlarının parçalanmasından grup üyelerinin tutuklanmasına, heykellere yapılan saldırılardan filmlerin sansürlenmesine kadar 2017 yılının ilk beş buçuk ayında yaşanan pek çok hak ihlali kayda geçiriliyor. Meraklıları 2017 Sanatta Hak İhlalleri Raporu’na Sanat Meclisi’nin sosyal medya hesaplarından ulaşabilirler

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr