Suriye ve Irak’ta IŞİD’e yönelik nihai operasyonlar sürerken sahada güç mücadelesi, vekalet savaşları çerçevesinde daha da şiddetleniyor. Suriye ordusuna ait bir savaş uçağının önceki gün IŞİD’in kalesi Rakka’nın güneybatısında ABD öncülüğündeki koalisyon uçakları tarafından düşürülmesinin ardından Washington’ın desteklediği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Suriye ordusu arasında çatışmalar yaşandı. İran’ın da aynı gün 700 kilometre öteden Suriye topraklarında Deyr ez Zor’da IŞİD’i füzeyle vurduğu haberi gündeme düştü.

‘SDG’yi hedef aldılar’

Yedi yıldır süren Suriye iç savaşında Rakka’nın IŞİD’den kurtarılması operasyonunda son aşamaya gelinirken iki gündür bölgede çarpıcı gelişmeler yaşanıyor.

Türkiye’nin “terör örgütü” saydığı YPG’nin ana gövdesini oluşturduğu SDG’nin ABD destekli Rakka operasyonu sürerken Suriye ordusunun da aynı bölgede ilerlemesi SDG ve Suriye ordusu arasında gerginlik ve çatışmalara neden oldu. Suriye ordusu, önceki gün özel kuvvetlerinin Rakka’nın güneybatısındaki Cedin Köyü’nü IŞİD’in elinden aldığını açıkladı. Ardından Suriye ordusuna ait bir Su-22 savaş uçağının ABD F-18 uçakları tarafından düşürüldüğü haberi geldi. Birleşik Görev Gücü Doğal Kararlılık Operasyonu’ndan yapılan açıklamada, Cedin’in SDG’nin elinde olduğu, Suriye ordusunun SDG’ye saldırdığı öne sürüldü ve “Bir Suriye SU-22 uçağı Tabka’nın güneyindeki SDG kuvvetlerinin çok yakınına bomba bıraktı ve angajman kuralları gereği derhal düşürüldü” ifa- desine yer verildi.

Suriye ordusu ise “Uçağımız, IŞİD’le mücadeleye yönelik görevini yerine getirirken düşürüldü” açıklamasında bulundu.

Rus jetleri bölgede

ABD’nin hamlesine Rusya’dan da sert tepki geldi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD’nin Suriye ordusuna ait bir uçağı vurmasını “saldırgan bir eylem ve teröristlere yardım” olarak niteledi. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Washington’a, Suriye’nin onayı olmayan tek taraflı eylemlerden kaçınma çağrısı yaptı. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada ise bundan böyle Rus uçaklarının, koalisyon uçakları ve ’ları da dahil olmak üzere Fırat’ın batısında uçan her şeyi hedef olarak göreceği vurgulandı. Açıklamanın öncesinde Rus uçaklarının Suriye uçağının düşürüldüğü bölgede uçuşa başladığı kaydedildi.

Öte yandan, Rusya ABD açıklamasının aksine Suriye jeti düşürülmeden önce kendilerine haber verildiğini yalanladı ve “Suriye sahasındaki kazaları önleme memorandumu” kapsamında ABD’yle yapılan işbirliğini askıya aldığını duyurdu.

‘5 SDG’li esir’

Suriye ordusu ve SDG dün de çatıştı. Şam yönetimine yakın Al Masdar’a göre düşen Suriye uçağından paraşütle atlayarak kurtulan pilotlarını almak için bölgeye giden ordu güçlerine izin vermeyen SDG ile ordu güçleri arasında çatışma çıktı. Suriye ordusu beş SDG’linin esir aldığını öne sürdü.

Ordu dün Resafa’yı da IŞİD’den kurtararak Deyr ez Zor’a doğru yürüyüşünü sürdürdü. SDF’nin Resafa’yı ordudan önce alarak, önünü kesmeye çalıştığı ve Şam yönetiminin ihtiyaç duyduğu petrol sahalarını ele geçirmeye çalıştığı iddia ediliyordu. Suriye ordusunun kendi mevzilerine saldırdığını öne süren SDF tarafından yapılan açıklamada ise “Ordu saldırıları sürerse misilleme yapmak zorunda kalacağız” denildi.

MUSUL’A ‘AB GÜCÜ PLANI’

Irak’ta Musul’un IŞİD’den kurtarılması yönünde operasyonlar sürerken kentin özgürleşmesi sonrasında istikrara destek gerekçesiyle Avrupa Birliği’nin bölgeye güvenlik gücü göndermeyi planladığı savunuldu. AB Dışişleri Bakanları Reuters’in edindiği taslak belge üzerindeki ilk değerlendirmelerini dün Lüksemburg’da yaptı. AB’ye bu yönde talebin Bağdat tarafından iletildiğini de iddia edildi. Berlin ve Paris, ABD’nin 2003’teki Irak işgalinden beri AB’nin Ortadoğu’da doğrudan bir rol üstlenmesine karşı çıkıyordu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr