Beyoğlu Belediyesi tarafından düzenlenen 50 günlük "Beyoğlu Hareketleniyor" festivali kapsamında küratörlüğünü Fransız Sokağı, Konya'da Türkiye'nin ilk sanatçı köyünü kuran yönetmen Mehmet Taşdiken'in üstlendipi Sahaflar Festivali renkli bir açılışla başladı.

Yine Türkiye'de ilk defa 'Tezgahların Ritmi Şovu' nu hazıtlayan küratör Mehmet Taşdiken, Sahaflar Festivali için 'Sahafların Ritmi Şovu'nu hazırladı.

Sahafların önemli objeleri kitaplar, tipo makine, daktilolar, fotoğraf makineleri, taş oymacılığı ve perküsyon ustaları Türk müziğine ait önemli parçalarını sahnede yeniden yorumladılar.

Küratör Mehmet Taşdiken etkinliğe ilişkin, "Sahaf dünyası eski ve zengin bir dünya.  Mutlaka bu dünyanında bir musikisi var. Sahafları ilgilendiren objelerle bunu yapabiliriz diye düşündük" dedi.

"Hepsinin kendine ait çok güzel sesleri var"

Sahaf objelerinin kendine ait çok güzel sesleri olduğunu belirten Taşdiken, "Bir daktilonun, bir tipo makinesinin, fotoğraf makinesinin, bir taş oymanın kendine ait sesi var. Bu ritimler sahafları, eski kültür dünyamızı anlatan sesler. Bunların ortak bir melodisi olmalı. Profesyonel ritim ustaları ile geleneksel sahaf objelerinin seslerini birleştirip, bilinen şarkı ve türkülerimizi yeni baştan yorumlamış, denemiş olduk.

Birbirine aykırı ve alakasız gibi görünen seslerin ortak bir melodide buluşması aynı zamanda yeni bir deneyim sağlıyor.

Yeni bir şey yapma ve dinleme merakı insanı heyecanlandırıyor. Alışılmış yöntemlerle düşünmeye çok alışığız. Bu alışkanlık içerisinde alıştığımız seslere başka bir şey yapılabilir.

İnsan zihninin yaratıcılığınınartıran şeylerdir. İnsanlar yeni bir şey ararsa yeni şeyler bulabilir.

Üst başlık halinde söylenebilecek tarafı bu" şeklinde konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr