Diş ve diş etlerimizdeki herhangi bir sorun, yalnız estetik ve fonskiyonel soruna yol açmaz, aynı zamanda tüm vücudumuzu etkiler. Diş hekimi Tijen Secerli Dürer, pek çok idrar yolu enfeksiyonu, diz, boyun ve baş ağrısının dişlerdeki kronik enfeksiyon kaynağından olabileceğini belirterek “Dişler ve çiğneme sistemindeki sorunlar yalnızca o bölgeyi değil bütün vücudu ilgilendirir” diyor.

Günlük hayatta, ağrı, sızı veya herhangi bir sorun olmadığı sürece, tüm organlarda olduğu gibi, ağız ve dişlerin gördüğü görevleri, hatta onların varlığını bile fark etmeyiz. Diş hekimi Tijen Secerli Dürer, diş, dişetleri ve ağızdaki problemlerin yalnızca estetik ve fonksiyonel problemler olmadığını vurgulayarak, diş ve dişetlerinde bulunan sinirsel bağlantıların, kan akışı, bağ dokusu tüm vücudu etkileyen merkezi bir rol oynadığını anlatıyor. Bedenin, herhangi bir hastalık adı verilen semptom görülmeye başlamadan önce bir hazırlık ve kendini iyileştirme çabası olduğunu anımsatan Dürer, vücudun kendini iyileştirme kapasitesini bozan faktörlerden birisinin de dişlerdeki kronik enflamasyon bölgeleri olduğunu söylüyor.

‘Beni iyileştirin’ uyarısı

Dürer, şöyle devam ediyor: “Ağızda kistli bir diş düşünün. Yıllarca ağrı yapmayabilir. Fakat bu zararsız olmadığı anlamına gelmez. Vücuda sürekli ‘Ben hastayım, beni iyileştirin’ uyarısı gönderir. Vücut, kisti iyileştirebilmek için daimi olarak bir enerji sarfiyatı yapar. Gömük dişler, dişeti hastalığı, dişetlerinin üzerine basan eski köprüler, yeterli kemiğe sahip olmayan kötü yapılmış implantlar, hatta bazen çekilmiş dişlerin olduğu bölgelerde röntgende kemiğin içinde görünen koyu bölgeler de kronik enfeksiyon kaynaklarındandır. Pek çok idrar yolu enfeksiyonu, diz ağrısı, boyun ağrısı, baş ağrısı dişlerdeki kronik enfeksiyon kaynağından olabilir. İlgili diş tedavi edildiğinde veya çekildiğinde aniden düzelme gösterir. Çiğneme sistemine bağlı olarak mekanik gerilmeler de vücudun uzak bölgelerinde ağrılara neden olabilir. Örneğin diş sıkma veya eksik dişler yüzünden tek taraflı çiğneme dolayısıyla çene ekleminde meydana gelen gerilme olduğu bölgede ağrıya neden olmasa bile, boyun, sırt, bel, baş ağrısı gibi daha uzak bölgelerde ağrılara, kulak çınlaması, görme bulanıklığı gibi pek çok şikâyete kaynaklık eder.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr