Alaşmayla birlikte iki büyük üreticinin küresel arz fazlasını hafifleteceği beklentileri petrol fiyatlarını yukarı taşıdı. Brent petrol yüzde 5’e yakın yükselişle 49 doların üzerine çıkarken ABD ham petrolü ise yüzde 4.4 artışla 46 doları geçti. Anlaşma, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Salman arasındaki görüşmenin ardından, iki ülkenin enerji bakanları arasında G20 Zirvesinin yapıldığı Çin’in Hangzhou kentinde imzalandı. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, iki ülkenin stratejik enerji ortaklığı kurduğunu ve kurulan güven ortamı sayesinde iki küresel sorunlara çözüm üretebileceğini belirtti.

Reuters’a göre Rusya’nın üye olmadığı Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) bu ay Cezayir’de petrol piyasasındaki arz fazlasının da görüşüleceği gayri resmi bir toplantı düzenleyecek. Üye ülkelerin resmi toplantısı ise kasımda Viyana’da yapılacak. OPEC’in en büyük üreticisi ve fiili lideri Suudi Arabistan da bütçe sorunları nedeniyle üretim sabitleme konusunda işbirliğine artık daha yatkın olduğunun sinyallerini vermişti. OPEC ile Rusya arasındaki eğer bir üretim sabitleme veya azaltma anlaşması yapılırsa bu 15 yıldan bu yana yapılmış ilk ortak eylem olacak.

Çelik çağrısı

Beyaz Saray tarafından G20 sonunda yayımlanan basın bildirisinde liderlerin çelik ve diğer sektörlerdeki kapasite fazlasını gördüğü ve buna ortak bir karşılık verilmesi gerektiği belirtildi. G20 bu konuda ortak küresel bir forum oluşturulması çağrısını yaptı. Beyaz Saray aynı zamanda G20 liderlerinin rekabetçi devalüasyondan kaçınacakları taahhütlerini tekrarladığını belirttiğini açıkladı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr