Tedirgin olmasınlar

ODTÜ’de öğrenime başlayacak öğrencilere tedirgin olmamaları konusunda seslenen Rektör Baykal, şunları söyledi: “Aynı endişe ODTÜ Ankara öğrencisinde de var. Yani ODTÜ’ye adım attığınız anda ‘acaba mezun olacak mıyım’ tedirginliğini yaşarsınız. Çünkü burası ODTÜ’dür. ODTÜ mezunu olmak çok büyük bir ayrıcalıktır. Asla pes etmeyin ve bilmeyi sevin. Bilmeyi seven kişi zaten başarılı olacaktır. Bir de pes etmeyecek, merak edeceksiniz, tartışacaksınız ama asla çatışmayacaksınız. Bunları yapan her çocuk yüzde 100 başarılı olur.’’

ODTÜ Enformatik Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nazife Baykal, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun yeni rektörü oldu. Prof. Baykal, üniversitede kurulacak.

“Sürdürülebilir Araştırma Merkezi’’nde özellikle çevre, enerji ve su konularında hem KKTC hem de Türkiye için politikaya yön verecek çalışmalar gerçekleştireceklerini söyledi.

13 Kasım’daki İstanbul Maratonu’nda öğrencileri için koşacağını söyleyen Prof. Baykal, “Pes etmemek gerektiğini onlara göstereceğim. Koşarken insanın kendini bitmiş hissettiği çok zaman olacak. Bunu öğrencilerimle paylaşmak istiyorum. Büyük bir hevesle başlayacaksınız, çok yorulacaksınız, ‘ben bunu tamamlayamam’ dediğiniz anlar olacak ama pes etmeyecek ve bitireceksiniz, o finişi göreceksiniz’’ dedi.

ODTÜ KKTC’nin yeni rektörü Prof. Nazife Baykal ile üniversitenin yeni akademik yıl açılış töreni sonrası bir araya geldik. Üniversitenin kuruluş ve olgunlaşma sürecini başarıyla tamamladığına dikkat çeken Prof. Baykal, bundan sonra neler yapacaklarını şöyle anlattı: “Şu anda KKTC’de bizden beklenen bütün misyonları, başta araştırma geliştirme olmak üzere yerince getirebileceğimizi düşünüyorum.

Araştırma-geliştirme faaliyetlerinin geliştirilmesi, Kıbrıs toplumuna katkı yapması önceliklerimiz arasında olacak. Çevre, enerji, su üçlüsüne son derece duyarlıyız. Bu konuda sürdürülebilirlik Araştırma Merkezi Türkiye ve KKTC’de politikaya yön verecektir diye düşünüyorum. Biz genç, dinamik, esnek bir üniversiteyiz. Dönüşüm yaratmamız lazım. Özellikle lisans alanında ülkemizin ihtiyacı olan farklı programları buraya getirmek istiyorum. Bazı alanlarda buraya özgü yeni programlar açabileceğimizi biliyorum.’’

Sayı değil kalite

Hedeflerinin “sayı değil kalite’’ olduğunu vurgulayan Prof. Nazife Baykal, “Üç bin öğrencinin yüzde 20’si 47 ülkeden. Öğrencilerimizin yüzde 80- 85’i çeşitli oranlarda burslu. Hedefimiz illa uluslarası öğrenci gelmesi değil. Hedefimiz Türk veya yabancı, hangi ülkeden olursa olsun en iyi öğrenciyi buraya almak ve onları en iyi şekilde mezun etmek” dedi.

Eşi Ankara’da, oğlu İstanbul’da

Deniz Baykal’ın gelini olan Prof. Nazife Baykal, Kıbrıs ve ODTÜ Kıbrıs Kampusu ile ilgili de şunları söyledi: “Kıbrıs’ı seviyorum, kampusumuzu çok severim, benim için çok özel bir yeri var. O nedenle zaten büyük bir fedakârlık yaptım geldim. Eşim Ankara’da, oğlum İstanbul’da. Ben de öğrencilerimi çok sevdiğim için onların hayatta başarılı olmaları, toplumda değişim yapabilmeleri için rektör olarak elimden geldiğince doğru mesaj verebilmek amacıyla bu görevi memnuniyetle, gururla kabul ettim.”

Eşitlik, çeşitlilik, onur

Prof. Baykal, kampus bireyleri arasında karşılıklı saygı çerçevesinde kültürel farklılıklara anlayışla yaklaşma, bu farklılıklardan kazanımlar elde etme becerilerini geliştirmek için hazırlanan “Eşitlik, Çeşitlilik, Haysiyet’’ yönergesinin ODTÜ Senatosu onayına sunularak hayata geçirileceğini söyledi.

Ögrencilere, çok kültürlü atmosferde yaşamanın ne kadar önemli ve yararlı olduğu gerçeği anlatılacak.

Yılın yeşil beyinleri

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun, bu yıl beşincisini düzenlediği “Yılın Yeşil Beyni” uluslararası proje yarışmasının şampiyonları belli oldu. Yarışmada, üniversiteler kategorisinde, “Microalgal Wastewater Treatment: Scope of Magnetic Separation and Aquaporin Proteins başlıklı projeleriyle, Indian Institute of Technology Kharagpur’dan, Ashutosh S. Chauhan ve Shruti Sarode birinci oldular. Liseler kategorisinde ise “Etil Alkolün Yanma Enerjisinin Zenginleştirilmesi Üzerine Bir Çalışma’’ başlıklı projeleriyle, Gazi Üniversitesi Vakfı Özel Okulları Özel Fen Lisesi’nden, Fikret Emre Öcal ve Mehmet Hasip Özden birinciliği elde etti.

 

Sayılarla ODTÜ KKTC

Öğrenci sayısı: 2910

Mezun sayısı: 1312

Yabancı öğrenci oranı: Yüzde 20

Geldikleri ülke sayısı: 47

2015-2016 öğretim yılında yürütülen bilimsel araştırma proje sayısı: 38

Bu projelere ayrılan bütçe: 1 milyon 76 bin 863 TL

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr