Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) sözleşmeli öğretmen alımında yaptığı mülakatlarda tartışma yaratan “Reis” sorusu, 16 Nisan referandumunun ardından yapılan mülakatlarda öğretmen adaylarına “sizi rahatlatmak için bunu soruyoruz” ifadeleri ile açıklandı. Mülakata giren adaylar ise Sınav Daire Başkanı’nın telefonun sürekli Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için bestelenen ‘Dombra’ melodisinin çaldığını söyledi.

‘Öğretmenlik Strateji Belgesi’ ile öğretmenlik mesleğini baştan aşağı yenilemeye hazırlanan ve eğitim alanında güvencesizliğin önünü açan sözleşmeli öğretmenliği kalıcı hale getirmeyi planlayan MEB’in mülakatlarına ilişkin tartışmalar devam ediyor. Yapılan mülakatlarda “Cumhurbaşkanımız konuşmasında nelere değindi? Reis denilince aklına kim geliyor? 15 Temmuz sürecini değerlendirin” gibi sorularla öğretmen seçimi yapan bakanlığın, 16 Nisan referandumunun ardından 20 bin öğretmen alımı için yapılan mülakatlarda memurları uyardığı ve bu tür soruların sorulmamasını istediği öğrenildi. Ancak iktidar merkezli soruların sorulmayacağını açıklayan Sınav Daire Başkanı’nın öğretmen adaylarını tehdit edercesine açıklamaları dikkat çekti.

‘Hata yaptık’ dedi ama...

Ankara’da mülakata giren adaylar, sözlü sınav öncesinde bir araya toplanarak MEB Sınav Daire Başkanı’nın sınav hakkındaki açıklamalarını dinledi. Daire başkanının gündeminde ise önceki mülakatlarda yer alan tartışmalı sorular vardı. Öğretmen adayları, kendilerine mesleki konular dışında soru sorulmayacağı bilgisini veren daire başkanının, “Hata yaptık, bu sene bunlar olmayacak. O sorular sizi rahatlatmak için sorulmuştu. Biz öylesine soruyoruz ama art niyetli insanlar ise bunların haberlerini yaptılar” ifadelerini kullandığını aktardı.

‘Sizi rahatlatmayacağız’

Sınav Daire Başkanı, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın “Böyle bir soru bizim soru havuzumuzda yok. Diyelim ki bir tanesi sordu: ‘Reis hakkında ne düşünüyorsun’ diye. Bu mülakatı haksız yere mi düşürür? ‘Turgut Reis’ der, ‘Piri Reis’ der veya başka bir reis der” değerlendirmesinde bulunduğu sorulara ilişkin, “‘Reis kimdir’ sorusu vardı. Bu çok olay oldu. Luzümlu mudur, değil midir bilmiyorum ama sizi rahatlatmak için sorduk onları” ifadelerini kullandı. Sorulan soruların haber olmasına tepki gösteren daire başkanının “Artık sizi rahatlatmayacağız” diyerek mülakat öncesinde öğretmen adaylarını endişelendirdiği öğrenildi. Adaylar ayrıca daire başkanının “reis sorusu sorulmayacak” dese de, telefonunun sürekli olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için bestelenen ve AKP seçim müziği olarak kullanılan “Dombra” melodisinin çaldığı bilgisini verdi.

13 Mayıs’ta sona eren sözlü mülakatların açıklanan sonuçlarına birçok ilde itiraz eden öğretmen adayları ise bakanlığın ‘kopyala-yapıştır’ cevapları ile karşılaştı. Bakanlık, kayıt altına alınmayan mülakat sınavları için yapılan itirazlara “yeniden değerlendirme sonucunda ilan edilen puanınızda değişiklik olmamıştır” cevabı verdi. Onlarca öğretmen adayı ise farklı konudaki itirazlara karşın kendilerine aynı cevabın hiç değiştirilmeden gönderildiğini ve iktidar yanlısı bir öğretmen seçim sistemi kurulduğu belirterek yaşananlara tepki gösterdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr