Polonya, tecavüz ya da anne karnındaki bebekte ileri derecede patoloji gibi durumlar dışında kürtajı yasaklayan, Avrupa’nın en katı kürtaj yasalarına sahip. Yeni yasayla ise, kürtaj tamamen yasaklanıyor. Ülkenin başbakanı Beato Szydlo’nun geçen hafta bu yasağı desteklediğini söylemesinden sonra binlerce insan protesto için sokaklara döküldü.

Eylemleri takiben bir grup protestocu, Indiana başbakanı Mike Pence’in yeni kürtaj yasasını imzalamasıyla ilgili ABD'li kadınların yaptığı eylemlerden ilham alarak kendisini menstrüal döngü detayları ile boğmayı hedefliyor.

Polonyalı grubun organizatörleri “Hükümet rahmimizi, yumurtalıklarımızı ve gebeliğimizi kontrol etmek istiyor. Bizi düşünmesi ne hoş değil mi? Öyleyse bu görevi kolaylaştıralım” diyor. #TrudnyOkres (zorlu periyod) etiketi altında kadınlar, kadın başbakan Szydlo’nun ofisini arayarak, ona mektup göndererek, Facebook sayfasına yorum yazarak aylık döngülerinden bahsetmeleri konusunda cesaretlendiriliyorlar.

'YUMURTLAMA DÖNEMİNDE KOCAMLA GÖRÜŞMEYECEĞİM'

Kadınların Başbakana'a gönderdiği yorumlardan bazıları şöyle;

“Sayın Bayan Başbakan, bugün yumurtalığım iğneleniyor gibi. Sanırım ovülasyon dönemindeyim.”

“Madem Polonyalı kadınların rahmiyle başlarına polis ve savcıyı takacak kadar ilgileniyorsunuz, sizi bazı zahmetlerden kurtarayım. Periyodumun yaklaştığını bilginize arz ederim. Salı günü başlaması gerekiyor. Şu an memelerim ağrıyor, bacaklarımla alt karnım şiş ve kendiminkiyle birlikte kocamın da çikolatadan Paskalya yumurtasını yedim.”

“Sayın Bayan Başbakan Beata, regl dönemimin iyi geçtiğini bilginize sunuyorum. 31 günlük döngüm tam zamanında başladı. Her zaman olduğu gibi ilk gün ağrılı geçti (Evde sıcak su torbasıyla emekleyerek dolaştım.), fakat sonra yavaşça geçti ve şimdi tamamen iyiyim. 5-6 gün içinde doğurgan dönemime gireceğim. Ama bir haftalığına ülkeden ayrılıyorum ve yumurtlama döneminde kocamla görüşmeyeceğim.”

KATOLİK KİLİSESİNDEN YASAYA TAM DESTEK

Önerilen yasak “vatandaşların inisiyatifinde”. Yani eğer 100,000 imza alırsa kanun yapıcılar tarafından dikkate alınacak. Yasa, doktorlar ve kadınların cezai kovuşturması tehdidini içeriyor. Polonya Katolik kilisesi yasaya tam destek verdi. Pazar günü kiliselerde rahipler, kilise liderliğinin kanunun geçmesini özendiren mektubunu okudular. En az iki kilisede kadınlar mektubun okunması sırasında kiliseden ayrılarak protesto ettiler.

Ülkenin Katolik nüfusu üstünde kilisenin etkisi çok fazla ve sağcı hükümetle derin bağları var. Szydlo yasağı desteklediğini açıklarken “sağlıklı bir tartışma sürdürülebilmesi için Polonyalı Piskoposlar Konferansı’nın güvenilir sesine ihtiyaç duyulduğunu” belirtti.

Hafta sonu protestolardan sonra Szydlo, öneri henüz yasalaşmadığı için kürtaj yasağının henüz “Polonya’da bir mesele olmadığını” söyleyerek yorumlarını kısmen geri çekti. Desteğini devlet radyosundan açıklamasına rağmen Szydlo, “Bunları kişisel sıfatımla söyledim, kişisel yorumlarım olduğunu vurgulamıştım.” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr