Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da (MENA) Ülker ve McVities markalarıyla konumunu güçlendiren Yıldız Holding’in atıştırmalık şirketi Pladis, Suriye ve Mısır üzerinden üçüncü büyük pazarı oluşturmayı hedefliyor. İki yılda üçüncü ana pazarı ulaşmayı planlayan şirket, 1974’te Ülker’in 200 bin dolarlık ihracatıyla başlayan Orta Doğu yolculuğu’nda geçen yıl 320 milyon dolarlık satış hacmine ulaştı. Şirketin geçen yılki brüt satış rakımı ise 14.1 milyar lira. Bu rakamın yüzde 38’i Türkiye, MENA ve Orta Asya Bölgesi’nden geldi.

MENA’nın pladis satışları içindeki payı ise tek başına yüzde 7 oldu. Hedeflere göre, 2019’da bu oran yüzde 12’ye yükselmiş olacak. Yıldız Holding’in “atıştırmalık” şirketi “Pladis”in 2016 sonunda geldiği nokta ve yeni hedefleri, Pladis Üst Yönetici (CEO) Yardımcısı Mehmet Tütüncü tarafından, global marka yolculuğun başlangıç ülkesi olarak nitelenen Suudi Arabistan’da masaya yatırıldı. Tütüncü’nün verdiği bilgiye ve sorulara verdiği yanıtlara göre, Ülker, Godiva ve McVitie’s markalarını bünyesinde barındıran şirketin 2016 sonunda 14,1 milyar liralık satış hacmine ulaştı. 13 ülkede 34 fabrika ve 26 bin çalışanla faaliyet gösteren şirket, dünyanın üçüncü bisküvi, yedinci büyük çikolata üreticisi. Yaklaşık 4 milyar kişinin yaşadığı bir coğrafyaya hitap ediyor. 120 ülkede ürünleri satılıyor. Türkiye’de atıştırmalık ürünlerde, İngiltere, S. Arabistan, Lübnan ve Katar’da bisküvide birinci marka.

İngiltere en büyük

Geçen yılki satış rakamlarına göre öne çıkan pazarlar yüzde 40 ile İngiltere, yüzde 30 ile Türkiye ve yüzde 12 ile Avrupa. Ortadoğu-Kuzey Afrika’nın (MENA) yüzde 7, Kuzey Amerika’nın yüzde 6 payı var. Şirketin 3 yılda ortalama yüzde 15 büyüme hedefi var. Öncelikli pazarlar MENA, Kuzey Amerika ve Sahraaltı Afrika olarak belirlendi. Ayrıca Latin Amerika’da da aktif olunacak. Büyüme stratejileri kapsamında MENA’nın önemine işaret eden Tütüncü, bölgedeki atıştırmalık pazarı büyüklüğünün 3,5 milyar dolar olduğunu belirterek bu pazardaki büyüklüğü 320 milyon dolar olduğunu söyledi.

Riyad’da çikolata pazarı büyük

S. Arabistan’daki faaliyetleri hakkında bilgi veren Pladis Ortadoğu Başkanı Mert Altınkılıç bu ülkedeki iki fabrikada 40 bin ton üretim yaptıklarını söyledi. Toplam çalışan sayısının yüzde 25’i kadın 900’e ulaştığını ifade eden Altınkılıç, “Geçen yıl 140 milyon dolar ciroya ulaştık. Bu yıl ciroda yüzde 23 büyüme hedefliyoruz. Ülker pazarda lider ve bisküvi kategorisinde yüzde 36 ile ilk akla gelen marka. Ülker ve McVitie’s ayrı ayrı pazarın birinci ve ikincisi. İkisi birlikte yüzde 20,1’lik pazar payı ile açık ara lider. Suudi tüketiciler, bisküvi ve çikolatanın birlikte kullanıldığı ürünleri çok seviyor. Örneğin burada “çay bisküvisi” olarak bilinen pötibör özel tatlılarda kullanılıyor. Ayrıca ailelerin geniş olması nedeniyle büyük paketleri tercih ediyorlar. Altınkılıç, S. Arabistan’ın çikolata için son yıllarda gelişen bir pazar olduğunu belirterek şu örneği verdi: “Riyad’daki Godiva mağazamız dünyanın en çok satış yapan mağazası.” Riyad mağazasının aylık ortalama cirosu 1.2 milyon liraya ulaşıyor. Verilen bilgiye göre Körfez toplantısında 900 bin Riyallik çikolata gönderildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr