Piyasalar artık siyasetle yatıp siyasetle kalkıyor. AKP’nin mayısta kongreye gideceği haberi piyasalarda adeta deprem etkisi yaratırken, dün tüm gözler Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yapacağı veda konuşmasındaydı.

Piyasalar güne yine ekside başlarken, Davutoğlu’nun parti genel başkanlığı ve Başbakanlık’ta geçiş sürecinin sancısız olacağı beklentisine yol açan açıklamaları sonrası satış baskısı az da olsa hafifledi. Dolar/TL kısa süreliğine de olsa 2.90 seviyesinin altına geriledi. Satışların hafiflemesinde bankacılara göre lokal satışlar etkili oldu.

TL yüzde 6 eridi

AKP’de yaşanacak bayrak değişimi önceki gece dolar/ TL’yi 2.9765 seviyesine fırlattı. TL’nin böylece dolar karşısında geçen haftadan beri değer kaybı yüzde 6’yı da aşmış oldu. Kur en son 29 Şubat’ta benzer seviyelerde işlem görmüştü. Gece geç saatlerde yapılan açıklamalar, yurtdışında TL’nin değer kaybına yol açarken, Türkiye piyasaları açıldığında ellerinde 200 milyar dolara yakın döviz mevduatı bulunan lokal kurum ve şahısların döviz satışlarının da etkisiyle TL az da olsa toparlandı. Ancak bu da kalıcı olmadı, kur önceki günkü 2.85 seviyelerine geri dönemedi.

Sabah saatlerinde 2.92 civarında olan kur, Davutoğlu’nun açıklamalarıyla dolar/TL 2.9340’tan 2.8955’e kadar gerilese de yönünü yine yukarı çevirdi. Serbest piyasada dolar 2.9140 TL’den günü tamamladı. Avro kapanışı 3.3250 TL’den oldu.

Borsa İstanbul da yüzde 2’nin üzerinde kayıpla güne başladı. Davutoğlu’nun açıklamasından önce Borsa İstanbul’daki yüzde 1’in üzerindeki kayıplar açıklama sonrası yerini yüzde 0.5 civarı kazanca bıraktı. Ancak borsanın pozitifte kalması da fazla uzun sürmedi. Kısa süre sonra yeniden eksiye dönen endeks günü yüzde 0.86 düşüşle 78.698 puandan tamamladı.

Dolar kurundaki sert yükselişin etkisiyle 121.97’ye kadar çıkan altının gram fiyatı da tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Gram altın önceki günü yüzde 3’ün üzerinde artışla 118.40 liradan tamamlamıştı. Dünkü kapanış 120 liradan oldu

Yaz sıcak geçecek

Gösterge 10 yıllık bileşik faiz ise gün içinde 30 baz puanın üzerinde yükseldi. 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvil yüzde 9.92, 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvil de yüzde 9.74 seviyesinden kapandı. Bankacılar, gelecek dönemde kimin başbakan olacağı, ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceğinin piyasalar tarafından yakından takip edileceğine dikkat çektiler

Citigroup’un Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’dan sorumlu baş stratejisti Luis Costa, “Bu gibi sıkışmaların daha sık olacağını düşünüyorum. Bu yıl Türkiye’de yaz çok sıcak geçecek” yorumunda bulundu. Costa, Türk Lirası’nın dolar başına 3 TL seviyesine doğru gerilemesi durumunda, kısa vadeli Türk tahvillerinde satışların tetiklenebileceğini söyledi.

Satış baskısı sürecek

Reuters’a konuşan üst düzey bir bankacı ise, “AKP’deki değişim süreci yabancı yatırımcılar nezdinde olumsuz algılanmadan tamamlanacak demek hiç kolay değil. Birkaç hafta önceye kadar konuşma gereği duymadığımız siyasi risk yeniden gündemin ilk sırasına taşındı.

Önümüzdeki süreçte piyasalar açısından siyasette izlenecek en önemli gelişme, ekonomi yönetiminin mevcut ekonomi politikaların, para ve maliye politikalarının nasıl şekilleneceği, erken seçime gidilip gidilmeyeceği olacak. Bunlar netleşene kadar satış baskısının devam edeceğini söyleyebiliriz” dedi.

Merak edilen sorular

1-Şimdi ne olacak? Hafta başından bu yana piyasaların gündemine giren siyasi belirsizlik sonrası gözler artık mayıs sonunda yapılacak AKP olağanüstü kongresinde olacak.

2-Ekonomi yönetimi değişecek mi? Özellikle Mehmet Şimşek’in kalıp kalmayacağı piyasalar açısından kritik.

3-Yeni başbakan kim olacak? Önerilen ismin kim olduğu bilinmeden piyasalarda toparlanma beklenmiyor.

4-Erken seçim olacak mı? Kongre sonrası erken seçim ihtimali gündeme gelirse TL varlıklarındaki kayıplar artacak.

5-Faiz indirimleri sürecek mi? 24 Mayıs’ta yapılacak TCMB toplantısına kadar piyasalarda oynaklığın artması beklendiği için TCMB faiz indirimini birkaç toplantı erteleyebilir.

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr