Dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say, Fransız klasik müzik dergisi “Pianiste”in Ocak-Şubat 2017 sayısına kapak oldu. Adından da anlaşılacağı gibi piyano üzerine uzmanlaşmış bir dergi olan “Pianiste” 46 yaşındaki müzisyene 8 sayfalık bir yer ayırdı ve kapsamlı bir söyleşi yaptı.

Hayatının önemli kavşaklarını anlattığı “Fazıl Say ve Türk Marşı” (burada “marche” aynı zamanda “yürüyüş” anlamına da geliyor) başlıklı söyleşinin girişinde Say’dan “Piyanonun yaramaz çocuğu” olarak bahsediliyor ve piyano stilinin kendine özgü, güçlü kişiliğini yansıtan, caz etkileşimli, ritim duygusu özgür yanları vurgulanıyor. ‘İlk operam yolda’ Kendisiyle yapılan söyleşide Fazıl Say’a kendi eserleri içinde en çok hangisini sevdiği sorulduğunda ünlü besteci şöyle yanıt veriyor: “Tüm besteciler gibi sanıyorum ben de son eserimi en çok seviyorum. Yine de oratoryolarımın ve senfonilerimin kalbimde özel bir yeri olduğunu söylemek isterim.

Bu besteler birlikte aylarca yaşadığım bestelerim. New York ya da Tokyo’ya giderken yanımda, valizimde taşıdığım bestelerim. Bir öğleden sonra besteleyiverdiğiniz küçük melodilerle kıyaslanmaz. Bir süredir de ilk operam üzerinde çalışıyorum, bir yıla kadar biter. Üzerinde daha fazla konuşamam, çok gizli.” Dergideki dosyada Fazıl Say’ın önemli kayıtları da tanıtılırken önümüzdeki günlerde Paris’te vereceği konserler de duyuruluyor. Bunların sonuncusunda, 22 Ocak’ta Théâtre des Champs-Elysées’de vereceği Nâzım Hikmet konserinde ünlü Fransız oyuncu Mathieu Amalric ve Selda Bağcan ile sahneye çıkacağı not edilmiş.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr