Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun MKYK darbesiyle teşkilatları atama yetkisinin elinden alınmasından sonra ‘pelikan dosyası’ndaki iddiaların ortaya atılması, büyük bir fırtınanın habercisi olarak nitelendiriliyor. Parti kulislerinde, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Davutoğlu uzlaşabilir ya da kavga daha da büyüyebilir. Eğer uzlaşma olmazsa Davutoğlu’nu istifaya zorlayan hamleler gelebilir” beklentisi dile getiriliyor. Bir genel başkan değişiminin gündeme gelmesi durumunda ise Berat Albayrak seçeneği konuşulsa da Erdoğan’ın “Damat Ferit” benzetmelerinin partiye zarar vereceği kaygısıyla tercihini Binali Yıldırım’dan yana kullanacağı konuşuluyor. Parti kulislerinde, şu değerlendirmeler yapılıyor:

Amaç Erdoğan’a yanaşmak: Partide bir süredir ne Davutoğlu’nun ne de Erdoğan’ın ekibinde yer alamayıp arafta kalanlar var. Son gelişmelerden sonra partide büyük bir fırtına kopacağını düşünerek saf belirlemeye çalışıyor olabilirler. Davutoğlu’nun kalıcı olmayacağını düşünerek Erdoğan’ın ekibinde yer almak için Saray’a şirin görünmek istiyorlar.

Kılıçlar çekilmedi: Erdoğan ve Davutoğlu arasındaki kriz büyük. Ama henüz kılıçlar çekilmedi. Davutoğlu, bugüne kadar her krizde geri adım attı ve kriz bu şekilde çözülmüş gibi göründü. Ancak Davutoğlu, geri adım atmış gözükse de Erdoğan’ın onayını almadan ya da emrivaki yaparak aldığı kararları uygulamaya çalıştı. Erdoğan, Davutoğlu’nun bu tavrında ısrarcı olursa durumu sürdürülebilir görmüyor.

Yarış istemiyor: Bundan sonra Erdoğan ve Davutoğlu açısından iki seçenek var. Ya uzlaşacaklar ya da bir lider değişimi gündeme gelecek. Erdoğan, kongrede birden fazla adayın çıkmasını ve bir yarışı istemez. Bu durumda Davutoğlu’nun kendi isteğiyle genel başkanlıktan ayrılması kalıyor. Erdoğan, eğer değişime karar verirse Davutoğlu’nu istifaya zorlayan adımlar gelebilir.

Damat Ferit kaygısı: Genel başkan değişimi durumunda ilk aday Binali Yıldırım. Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Ancak genel başkan olmak isteyen birçok isim var. Erdoğan, genel başkan seçimini yaparken “Yıldırım Akbulut” benzeri bir hükümet olmaması için tercihini Yıldırım yerine Davutoğlu’ndan yana kullandı. Erdoğan, bu kez “Damat Ferit” benzetmeleri yapılacağı, bunun da partiye zarar vereceği kaygısıyla Yıldırım’ı tercih edebilir.

Davutoğlu ne yapar: Davutoğlu, istifa etmek yerine Erdoğan’la uzlaşmanın ve Saray’ı kızdırmadan istediği şeyleri yapmanın yolunu arayabilir.

‘Damat Ferit’ kimdir?

Paris, Berlin, Petersburg, Londra elçiliklerinde görev aldıktan sonra 1885 yılında Sultan Abdülmecit’in kızı ve Vahdettin’in kız kardeşi Mediha Sultan ile evlendirildi. İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne karşı muhalefetin yükseldiği 1911-1912 döneminde Hürriyet ve İtilaf Fırkası’nın kurucuları arasında yer aldı. Fırkanın ilk başkanı oldu. Mart 1919’da Tevfik Paşa hükümetinin istifasının ardından yeni hükümeti kurdu. Sadrazamlığı döneminde İzmir işgal edildi. Kuvayı Milliye’nin oluşmasına zemin hazırlayan işgalin ardından Damat Ferit hükümeti istifa etti. Ancak yeni hükümeti kurma görevi yine kendisine verildi. Mustafa Kemal ve arkadaşları için idam fetvası çıkarıldı, Sevr Anlaşması’nı imzaladı.

‘Damat Berat’ kimdir?

Albayrak, yükseköğretimini İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nde tamamladı. New York Pace Üniversitesi’nde İşletme Yönetimi bölümünde yüksek lisans yaptı. 1999 yılında Çalık Grubu’nda çalışmaya başladı. 2002 yılında holdingin ABD ofisinde finans direktörü oldu. 2004 yılında, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın kızı Esra Erdoğan ile evlendi. 2007 yılında Çalık Holding’in Genel Müdürlüğüne (CEO) kadar yükseldi. 2013 yılında Çalık Holding’den ayrıldı Sabah gazetesinde köşe yazarlığını üstlendi. 1 Kasım seçimlerinin ardından kurulan hükümette Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koltuğuna oturdu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr