DİSK Gıda-İş Sendikası’nın, Lüleburgaz’daki Ak Nişasta fabrikasında sendikal örgütlenmenin engellendiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmasının ardından açılan dava sonuçlandı.

Lüleburgaz 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme, fabrika müdürü Halil İbrahim Yalgın’a sendikal hakların kullanılmasını engellediği gerekçesiyle 5 ay hapis cezası verdi. Mahkeme cezayı erteledi. Gıda-İş Sendikası, fabrikada 2015 yılının ikinci yarısından itibaren sendikal örgütlenmeye başladıklarını, sendikal haklarının kullanımının ise fabrika müdürü Halil İbrahim Yalgın tarafından engellendiğini belirtti. Sendika, “Kısa sürede çok sayıda üyelik gerçekleştirip fabrika içinde birliğimizi sağlarken, işveren ve fabrika yöneticileri çok daha sert tutum almaya başladılar. Sendikal örgütlenmenin devam ettiği süreçte fabrikanın müdürü Halil İbrahim Yalgın, fabrika içinde ‘ikna odaları’ kurarak bu odalarda işçileri birbirine düşürmeye çalışmak, ihbarcılığı kışkırtarak işçiler arasında güvensizlik yaratmak, sendikayı kötüleyerek kafaları karıştırmak ve işten atmakla tehdit etmek gibi baskı yöntemleriyle, işçileri sendikadan istifaya zorladı. Hatta sendikal örgütlenmeyi engellemek için üyemiz Fatih Arıburnu’yu işten attılar” bilgisini verdi.

Karar ders olmalı

Karar üzerine Gıda-İş, “Bu karar, patronların çıkarlarını her şeyden üstün tutan yöneticilere ders olmalıdır ve hiçbir fabrikada işçiler baskıya, mobbinge maruz kalmamalıdır. İnsanca yaşamak ve insanca çalışmak için, anayasal hakları olan sendikalaşma hakkını kullanan işçiler, ülkemizin bütün fabrikalarında mücadelesine devam edecektir” açıklamasını yaptı

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr