Suriye krizinin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda (BMGK) tasarı savaşlarına dönmesiyle Paris- Moskova arasındaki gerginlik artıyor. Paris gelecek hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i ağırmaya hazırlanırken Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande’dan görüşmeye sarı ışık geldi. Hollande önceki gün bir televizyon programında yaptığı açıklamada, Suriye’nin Halep kentinde çatışmaların durmasını içeren BMGK karar tasarısını Rusya’nın veto etmesine tepki gösterdi. Bu gelişmenin Putin’i 19 Ekim’de Paris’te ağırlamanın anlamını sorgulattığına atıfta bulundu.

‘Faydası olacak mı?’

Hollande, Putin ile görüşmesi için “Şimdi kendime soruyorum, bunun bir faydası olacak mı? Gerekli mi? Bu bir baskı aracı olabilir mi? Suriye rejimi ile yaptıklarını ve Halep’te sivil halkı bombalamalarını biz durdurabilir miyiz?” dedi. Tüm bunlara karşın Putin ile görüşeceğini de dile getirdi. Hollande’ın bu sözleri tartışma yaratırken dün Kremlin’den Putin’in Paris ziyaretinin ertelenmediği, gerekli planlamaların sürdüğü açıklaması geldi. Ardından ise Paris hükümetinden Hollande’ın Putin ile görüşüp görüşmemeyi değerlendirdiği demeci gündeme düştü.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, bir radyoya yaptığı açıklamada Hollande’ın Halep, Suriye’deki durum ışığında Putin ile görüşüp görüşmemeye karar vereceğini kaydetti. Diğer yandan da Rusya’nın hâlâ ortakları olduğu, olası görüşmede Ukrayna krizinin de ele alınabileceğini söyledi. Putin’in, Paris ziyareti çerçevesinde Eyfel Kulesi’nin yanındaki yeni Ortodoks Kilisesi’nin açılışına katılacağı duyurulmuştu.

Bu arada ABD’nin ardından Fransa’dan da Halep’teki bombardımana ilişkin Suriye ve Rusya’ya işaretle bunun “savaş suçu” olduğuna yönelik iddialar sürüyor.

‘UCM’ye taşınsın’

Hollande önceki gün, suçu işleyenlerin Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (UCM) cezalarını çekeceklerini söyledi. Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault’dan da doğu Halep’te Suriye ve Rus güçlerinin işlediği suçlar için UCM’den soruşturma açmasını talep edecekleri çıkışı geldi.

Geçen haftasonu Fransa’nın yanı sıra BMGK’ya getirilen bir diğer Halep tasarısı da Rusya’dandı. Rusya’nın, ateşkes çağrısı ile insani yardımların ulaştırılmasını içeren tasarısı da tıpkı Moskova’nın Fransa tasarısına yaptığı gibi diğer üyelerden veto yemişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr