Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun (ICIJ) başındaki isim Gerard Ryle, CNN International’da Christiane Amanpour’a verdiği mülakatta Panama Belgeleri’yle ilgili çarpıcı bir bilgiyi açıkladı.

Dün gece dünyanın önde gelen gazeteleri “PanamaPapers” adıyla başlayan off shore hesaplarıyla ilgili Monsea Fonseca belgelerini yayınladı. 2.6 terabayt büyüklüğünde 11.5 milyon belge yayınlandı. Kayıtlar ise 214 bin şirket, 128 politikacı, 12 dünya liderinin gizli hesap ve şirketleriyle doğrudan bağlantılı, 16 dünya liderinin de dolaylı olarak ilişkili olduğu belgelerin 40 yıllık bir arşivi kapsadığı açıklandı.

Dünyayı sarsan sızıntının ardından belgelerin tasnif edilmesini ve yayınlanmasını sağlayan 400 araştırmacı gazetecinin çalışmalarını organize eden ICIJ’in başındaki isim Gerard Ryle ise belgeleri Alman hükümetinin satın aldığını söyledi. Ryle dahası Alman hükümetinin bu belgeleri ABD ve İngiltere hükümetleriyle paylaştığını açıkladı. Belgeleri getiren kişinin bilinmediğini söyleyen Ryle, haber kaynağının kendisini tehlikede hissettiğini de aktardı.

Christiane Amanpour da Twitter hesabından Ryle ile yaptığı söyleyişinin videosunu paylaştı ve "Ryle Gerard'ın anlattığına göre Panama Sızıntıları'ndaki bilgiler Alman hükümeti tarafından satın alınmış daha sonra da Birleşik Krallık ve Birleşik Devletler hükümetleriyle paylaşılmış" ifadelerini yazdı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr