60. eğitim öğretim yılını kutlayan ODTÜ’nün rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, Türkiye’deki üniversitelerin dünya sıralamasında daha üst sıralarda yer alması gerektiğini ve bunun için de araştırmaya daha fazla kaynak ayrılmalı diye konuştu.

Prof. Acar, “Türkiye’de her geçen yıl üniversite sayısı artıyor ve birçok üniversite, önlisans/ lisans düzeyinde eğitim veriyor. Araştırmaya, bilimselliğe, yüksek lisans ve doktora eğitimine ağırlık veren üniversitelerle yalnızca önlisans/lisans düzeyinde eğitim veren üniversiteler aynı değil, kaynaklar dağıtılırken yalnızca öğrenci sayısının kriter olarak alınması doğru değil” dedi.

Üniversitelerin araştırmaya daha fazla önem vermesi gerektiğinin altını çizen Prof. Ahmet Acar, “ODTÜ gibi araştırmaya önem veren, üniversitelere ve sanayiye araştırmacı yetiştiren üniversiteler, biraz da kendi kaynaklarını kendisi üretmek durumundalar. Bugün ODTÜ’de toplam harcamalarımızın yüzde 25- 30’unu kendi geliştirdiğimiz ve çok büyük bir payı AB fonları gibi projelerden gelen kaynaklardan sağlıyoruz” dedi.

 

Milyar dolarlık şirket

ODTÜ TEKNOKENT Genel Müdürü Mustafa Kızıltaş, teknoloji odaklı firmaların gelişmesi için çalıştıklarını belirterek, “Türkiye’de temelleri atılan girişimcilerimize destek oluyor, henüz yolun başında olan birçok firmamızı San Francisco’da, Silikon Vadisi’nin içerisinde yer alan T-Jump Merkezimize gönderiyor ve orada melek yatırımcılarla buluşmalarını sağlıyoruz. En büyük amacımız, ODTÜ TEKNOKENT bünyesinden çıkacak milyar dolarlık bir şirket oluşturmak” şeklinde konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr