ÖDP Başkanlar Kurulu bugün parti genel merkezinde bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda yapılan “2017’ye Girerken” başlıklı açıklamada çarpıcı ifadeler yer alıyor. Açıklamada, Türkiye’deki ekonomik istikrarsızlıktan OHAL yönetimine, eğitim sistemindeki sorunlardan Suriye’deki iç savaşa, Türkiye’deki terör eylemlerinden AKP’nin “Başkanlık tasarısı”na kadar birçok başlıkta hükümetin politikalarına eleştiriler yöneltildi.

“KÜRT SORUNU EMPERYALİZMİN BÖLGEYE YÖNELİK PLANLARININ DA PARÇASI HALİNE GELMEKTE”

ÖDP’nin açıklamasında PKK, TAK ve “Kürt Sorunu”na yönelik ifadeler de dikkat çekti. Suriye’deki iç savaşla birlikte “Kürt Sorunu”nun emperyalist projelerin parçası haline geldiğine vurgu yapılarak, “Türkiye’de Kürt sorununda süren çözümsüzlük ve savaş, Suriye’ye müdahale ile birlikte başka bir boyuta geçmiştir. Kürt sorunu, bir bölge sorunu haline geldiği oranda emperyalizmin ve büyük güçlerin bölgeye yönelik planlarının da parçası haline gelmektedir. Kürt sorununu emperyalist merkezlerin inisiyatif alanından çıkarmak için iç barışı tesis edecek adımlar hızla atılmalıdır.” ifadeleri kullanıldı.

“TAK’IN EYLEMLERİNİN SİYASİ SORUMLUSU PKK”

ÖDP açıklamasında, son olarak Kayseri ve Beşiktaş’ta asker, polis ve sivilleri hedef alan terör saldırılarıyla gündeme gelen TAK’ı ve PKK’yi eleştirdi. “TAK insanlık dışı saldırılarına son vermelidir. TAK’ın eylemlerinin siyasi sorumlusu PKK’dir.” denilen açıklama şöyle devam etti:

“PKK ilk adım olarak iç savaşı derinleştiren silahlı eylemlere, bombalı saldırılara koşulsuz son vermeli, silahlı güçlerini sınır dışına çekmelidir. Demokratik Özerklik gibi talepler için kimsenin kimseyi öldürmesine ve kimsenin de ölmesine gerek yoktur.”

Devrimci Yol’un önderlerinden BirGün yazarı Melih Pekdemir de yaklaşık iki hafta önce kaleme aldığı yazısında “TAK, halk düşmanı bir örgüttür!” diye yazarak, “Hayır, hiç kimse ‘PKK ile TAK ayrı’ demesin. TAK bir takiyye örgütüdür. TAK tarafından yapılanlardan PKK sorumludur ve TAK için söylenenler PKK’ye söylenmelidir. Sol güçlere düşen görevlerden birisi de budur, bunu söylemektir.” ifadelerini kullanmıştı.

PKK, ÖDP’Yİ NASIL TEHDİT ETMİŞTİ

PKK’nın Kandil’deki liderleri birçok kez açıkça isim vererek ÖDP’yi eleştirmişti. 2014 yılında Duran Kalkan, “HDP önündeki ÖDP engeli kesinlikle aşılmalıdır. Yoksa radikal demokratik hareket bu görevi yapacak ve ÖDP’yi gerçek ifadesine kavuşturmak zorunda kalacaktır”diye yazarak ÖDP’yi hedef alırken, 2015 yılındaki seçimlerde HDP’yi desteklemeyen ÖDP’yi, PKK’nın Kandil’deki liderlerinden Cemil Bayık da eleştirerek, “ÖDP gibi güçler, mevcut pasif, sadece şu eksik, bu eksik diyen yaklaşımını bırakmalı, tüm devrimci demokratik güçlerle birlikte otoriterleşme eğilimini gösteren politikalara dur demelidir. Yoksa otoriterleşme eğilimi içinde olanların işleri kolaylaştırılmış olur.” diye yazmıştı.

İki hafta önce de örgütün Kandil’deki bir başka yöneticisi Mustafa Karasu, PKK'nın sol örgütlerle kurduğu HBDH (Halkların Birleşik Devrim Hareketi)’ye katılmayan sol partileri eleştirmiş ve "eleştirilmesi gerekenlerin başında ÖDP gelmektedir" diye yazmıştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr