Ankara’nın, Suriye’nin kuzeyinde yürüttüğü Fırat Kalkanı harekâtının El Bab ayağında ABD’nin yardım etmediğinden yakınıp Rusya’dan destek almaya başlaması üzerine Washington devreye girdi. New York Times’ın TSK’nin Amerikan insansız hava aracı () uçuşlarını yasakladığı süre boyunca destek verilemediği iddiasını aktarmasının ardından, Washington Post Türkiye’nin Suriye’deki operasyonlarına desteğin artırıldığını duyurdu. Ama aynı zamanda ABD’nin YPG’ye doğrudan silah sevkıyatı da gündemde.

‘Herkes uçuyor...’

WPost, ABD’li ve Türk yetkililer arasında haftalar süren askeri ve diplomatik pazarlıkların ardından Türkiye’ye destek için Amerikan uçaklarının El Bab bölgesinde düzenli istihbarat ve keşif uçuşlarına başladığını belirtti. Obama yönetimi ve Pentagon’dan yetkililere göre ABD, IŞİD’le savaşan diğer Suriyeli gruplara verdiği desteğin bir benzerini TSK ile ÖSO’ya verecek. ABD, YPG’nin ana bileşeni olduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) hava saldırılarının yanısıra istihbarat-keşif, teçhizat ve Özel Kuvvetler’den eğitim- danışmanlık desteği sağlıyor. ABD Özel Kuvvetleri’nin Fırat Kalkanı’na bugüne değinki katılımı, Bab’ın 15 km kuzeyindeki faaliyetlerle sınırlı kalmıştı.

Öte yandan Bab’ta ABDTürkiye- Rusya uçuşlarının çakışmamasına yönelik yoğun çaba gösterilmesi gerektiğini belirten ABD’li yetkililer “Suriye’de her nereye uçsanız sorun. Herkesin üzerinde uçtuğu bu bölge için epey çalışma gerekecek. Endişelenmediğimizi söyleyemem” dedi.

‘YPG’ye Irak üzerinden silah’

Aynı zamanda Obama yönetiminin, Rakka’ya ilerleyen SDG’ye doğrudan silah sevkıyatıyla ilgili kararını vermenin son aşamalarında olduğuna dikkat çekildi. Ankara’nın YPG’yi “terörist” addetmesi ve yardımın kesilmesini talep etmesi karşısında ABD’nin YPG’ye silah sevkiyatını Irak üzerinden dolaylı yaptığını duyuran WPost “Kürtleri silahlandırmak, Obama yönetiminin son iki haftasında almak zorunda olduğu az sayıdaki ulusal güvenlik kararından biri. Bu, Obama yönetiminin önemli addettiği ve Trump’ın değiştireceği ya da keseceğinden korktuğu operasyonlardan biri” diye yazdı.

‘Ankara uyarıldı’

Gazete şu arka planı aktardı: “ABD’li yetkililere göre Washington, Türkiye’nin Suriye’de IŞİD’e karşı operasyonunu memnuniyetle karşılasa da hızla Bab’a inmemesi uyarısı yaptı ve nitekim Türk güçleri kendilerini zor bir durumda buldu. ABD’nin operasyona katılmaya gönülsüzlüğü, Halep bölgesindeki Rus hava operasyonlarının yakınlığı kadar Türklerin asıl derdinin Kürt güçlerine yaklaşmak olduğu ve bunun çatışma çıkarıp Rakka’yı alma hedefini zora sokacağı endişesinden kaynaklandı.” Haberdeki “ABD’li yetkililer sundukları destek tekliflerinin Türkiye’nin askeri yetkilileri tarafından siyasi liderlerine iletildiğinden de emin değiller” ifadesi de dikkat çekti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr