Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın IŞİD’le mücadele için “ABD ile Rakka’ya ortak askeri harekât yapılabileceği” şeklindeki sözlerine tepki gösterdi. Yavuz, böyle bir harekâtın Türkiye’nin çıkarlarına olmadığını belirtti. Rakka’ya yapılacak harekâtın Fırat Kalkanı’na benzemeyeceğini belirten Yavuz, Rusya’nın da bu harekâta sıcak yaklaşmayacağını kaydetti. Erdoğan’ın Rakka’ya ortak harekât sözlerini değerlendiren Yavuz, “Bu harekât bence Türkiye’nin çıkarlarına uygun değil. Fırat Kalkanı Harekâtı’na benzemez.

ABD’nin Türkiye’yi IŞİD’le mücadelesine daha çok çekmenin bir aracı olarak görüyorum” dedi. Böyle bir harekâtın çok büyük bir askeri güç gerektirdiğini belirten Yavuz, “Mevcut harekâtın Cerablus-Mare hattı ile sınırlı olduğunu düşünürsek Mınbiç ve El Bab bölgesi için 4-6 tugay gerekiyor. Oranın güvenliğini almadan sistem kurmadan, Suriye kuvvetleriyle buluşmadan güvenlik tam olarak sağlanamaz. ÖSO unsurları ile orayı ne kadar tutabiliriz bilinmiyor. Orayı tutarken bir de Rakka’ya yönelelim derseniz bir kolordu da oraya ayırmanız gerekir” dedi.

Ne olacağı belirsiz

Mevcut koşullarda Rakka harekâtının çok da uygun görülmediğini anlatan Yavuz, “Fırat’ın batısına Araplar, Türkmenler döner yerleşir stabilite sağlanır. Ama öbür tarafta etnik dağılım farklı. Nasıl bir seyir takip edeceği belli olmaz” diye konuştu. YPG’nin Fırat’ın batısından atılabileceğini, ancak doğusunda durumun farklı olduğunu belirten Yavuz, “Türkiye Kobani çatışmaları sırasında Süleyman Şah Türbesi’ni emniyete almak ve Fırat’ın batısına geçişleri engellemek için bir harekât düzenleseydi zaten IŞİD diye bir şey olmazdı” dedi. Bölgede Türkiyesiz birşey yapılamayacağının da anlaşıldığını savunan Yavuz, “ABD işlerini yürütemediğini gördü. Türkiye’yi karşısına alarak yapılan işlerin kendisi için yavaşlatıcı etkisi olduğunu gördü” değerlendirmesini yaptı.

Rusya karşı çıkar

 Açıklamaların, “ABD’nin Türkiye’yi YPG’den sonra IŞİD’e karşı kara gücü olarak kullanma niyeti mi var” sorusunu gündeme getirdiğini söyleyen Yavuz, “Ben tehlikeli bir gelişme olarak görürüm. Şunu da kabul etmek gerek, IŞİD’le mücadele için gerçek bir kara gücü lazım. Yoksa bu harekâtı yürütmek, IŞİD’i temizlemek mümkün değil. Ama bu Türkiye’nin işi mi, o tartışılır” yorumunu yaptı. Yavuz, böyle bir harekâta Rusya’nın sıcak bakmayacağını belirterek, “Bu sanki, ABD ile ilişkileri düzeltmenin de yöntemiymiş gibi hissediyorum. Rusya tekpisiz kalmaz, hatta huzursuz olabilir” dedi.

ABD için risk yok

Rakka harekâtının ABD için riski olmadığını, ABD kamuoyunun Suriye’deki durumu kabullenmediğini anımsatan Yavuz, “Trump, IŞİD’i bizzat Clinton ve Obama’nın yarattığını ifade etmişti. Seçimler öncesi Clinton’a destek için bu tür bir harekâta girilmesine sıcak bakabilirler. Ayrıca ABD açısından problem yok, kaybetmesi söz konusu değil, zaiyat söz konusu değil.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr