Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesi Seyrantepe Mahallesi'nde öldürülen Kürt Gazeteci-Yazar Musa Anter ölümünün 24. yılında anılıyor.

MUSA ANTER KİMDİR?

Musa Anter, 1920 yılında Mardin'in Nusaybin ilçesinin Zivingê (Eski Mağara) köyünde doğdu. İlkokulu Mardin'de, ortaokul ve liseyi Adana'da okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Annesi Fesla Hanım, Türkiye'nin ilk kadın muhtarlarından biridir.

BASININ ÖNCÜSÜ MUSA ANTER

Geçtiğimiz yıl Özgür Gazeteciler Cemiyeti Derneği tarafında yapılan anmada, derneğin eş başkanı Hakkı Boltan, Apê Musa'yı, "Musa Anter'in basının öncülüğünü yapan bir kişi olduğunu" belirterek, "Çözüm yaratıcısı biri olan Ape Musa, kendi hikayeleri ve yazıları ile halka yol gösteriyordu. Bizde basın olarak onun gittiği yolda ilerlemeye çalışıyoruz. Apê Musa özgür basın bilincinin oluşmasında Kürdistan ve Türkiye'de öncü olarak görülüyor. Buradaki basın çalışanları o zamanın küçük generalleridir" şeklinde anlatmıştı.

Anter, 20 Eylül 1992'de Diyarbakır'ın Seyrantepe mahallesinde uğradığı silahlı saldırıda sol bacağına iki, kalbi ve kafasına birer kurşun sıkılarak öldürüldü. Eski JİTEM elemanı Abdülkadir Aygan; Anter'in, kendisinin de içinde bulunduğu tim tarafından JİTEM'in emriyle öldürüldüğünü söylemiştir. Dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz'ın isteği üzerine Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş'ın hazırladığı Susurluk Raporu'nda, Anter cinayetinin Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından planlanıp uygulandığı yer almıştır.

Apê Musa'nın mezarı, Nusaybin'in Zivingê köyündedir.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr