Transatlantik ittifakının köşetaşlarından Münih Uluslararası Güvenlik Konferansı’nda yeni ABD yönetimi müttefikler için görücüye çıktı. Almanya Başbakanı Angela Merkel’le görüşen ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Başkan Donald Trump’ın NATO ve AB karşıtı açıklamalarına rağmen, “NATO’ya sıkı sıkıya bağlı olduklarını, müttefiklere taahhütleri sarsılmaz biçimde yerine getireceklerini” dile getirdi. “ABD sizin en büyük müttefikinizdir ve hep öyle kalacaktır. Trump’ın Transatlantik birliğimize gerçek bağlılığından emin olun” diyen Pence, Trump’ın Rusya tercihiyle ilgili endişelere “ABD, Trump’ın bulabileceğimize inandığı ortak zemini araştırırken bile Rusya’dan hesap sormaya devam edecek” yanıtını verdi.

‘ABD ile pragmatik ilişki’

Ancak ABD Savunma Bakanı James Mattis’in ardından Pence de Avrupalıların NATO’da yükü paylaşma sözünü tutmadığını, bunun ittifakın altını oyduğunu söyledi. “Daha fazlasını yapmanın zamanı geldi” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise “Umuyorum, dünya, demokratik bir dünya düzenini tercih edecek. Bu, Batı sonrası dünya düzeni olacak. Her ülkeyi kendi egemenliği tanımlayacak” diye konuştu. Batı hâkimiyetindeki dünya düzeninin sona erdiğini, NATO’nun Soğuk Savaş artığı olduğunu savunan Lavrov, Rusya’nın ABD ile karşılıklı saygı ve ortak sorumluluğa dayalı pragmatik bir ilişki istediğini belirtti.

Merkel’in Rusya hayali

Trump’ın sözlerine atıfla “NATO demode mi yoksa çok mu önemli” başlıklı oturumda NATO’nun hukukun üstünlüğü, demokrasi, ifade özgürlüğü gibi belirli değerler bütününü paylaştığına vurgu yapıldı. Savunma Bakanı Fikri Işık “NATO’ya ihtiyaç azalmıyor, artıyor” derken terörle mücadelenin ittifakın ana görevlerinden biri haline gelmesini savundu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr