Anayasa değişikliğine koşut olarak getirilecek uyum yasalarını hızla Meclis’ten geçirmek isteyen AKP, öncelikle muhalefetin engelleme girişimlerini önleyici içtüzük değişikliğine öncelik verecek.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, anayasa değişikliğine koşut olarak 6 ay içinde çıkarılması gereken içtüzük değişikliği için yarın siyasi partilerin grup başkanlarıyla biraraya gelecek. Görüşmede içtüzük değişikliği için partiler arasında bir uzlaşma komisyonu kurulmasının gündeme gelmesi bekleniyor.

CHP ve HDP’nin Hakimler ve Savcılar Kurulu üye seçimlerinde olduğu gibi içtüzük değişikliği için komisyona üye vermesini beklemeyen AKP yönetimi, bu durumu fırsata çevirerek kendi içtüzük değişikliği önerisini gündeme getirmeyi planlıyor. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın, anayasa değişikliklerine uyumu da kapsayacak şekilde tek bir içtüzük değişikliği önerisinin getirilmesini istediği, ancak AKP yönetiminde tek bir içtüzük değişikliğinin Meclis’ten çıkarılmasının zaman alacağı düşünülerek iki ayrı öneri üzerinde durulduğu belirtildi.

AKP kulislerinde, önce yargı başta olmak üzere uyum yasalarının hızla Meclis’ten çıkarılabilmesi için önce Meclis’in hızlı çalıştırılmasını sağlayacak dar kapsamlı içtüzük değişikliği çıkarılması gerektiği, anayasaya uyum için getirilecek içtüzük değişikliğinin ise 2019’dan önce yürürlüğe girmeyeceği için acelesinin olmadığı değerlendirmesi yapılıyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr