Gazetemiz muhabiri Canan Coşkun hakkında, Şanlıurfa Başsavcılığı’nın IŞİD’e soğan kamuflajıyla patlayıcı taşınması ile ilgili iddianamesini haberleştirdiği gerekçesiyle “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçundan dava açıldı. İddianamenin, Coşkun savcıya ifade verdikten bir saat sonra mahkemeye gönderilmesi dikkat çekti. İddianame kabul edilirse, muhabirimiz TCK’nin 301. maddesinden yargılanacak.

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı Ekim 2015’te, 9 şüphelinin IŞİD’e soğan kamuflajıyla infilaklı fitil taşıdığını belirten iddianame düzenlemişti. Dosyanın sanıklarından Doğan Güneş mahkemeye sunduğu dilekçede, birlikte yargılandığı Üsteğmen Ahmet Yasin Güneş’in MİT’e çalıştığını ileri sürmüştü. Dava dosyasını “Soğandan da MİT çıktı” başlığıyla haberleştiren muhabirimiz Coşkun, dün basın savcısı Murat İnam’a ifade verdi. Coşkun, Güneş’in verdiği dilekçeyi haberleştirdiğini belirterek, “Yorum katmadım. Hiçbir kamu görevlisine hakaret etmedim. Haberin yapıldığı tarihlerde MİT’in faaliyetleri tartışıldığından bu konuyu kamu yararı gördüğüm için haberleştirdim” dedi.

Jet iddianame

Coşkun, saat 11.30 sıralarında savcının karşısındaydı. İfadenin ardından, saat 12.40’ta, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldığına dair bilgilendirme mesajı geldi. İddianamede, Coşkun’a yöneltilen suça ilişkin bir tespit yer almadı. Bir saat içinde mahkemeye gönderilen iddianamede, “Soğandan da MİT çıktı” başlığının devletin emniyet teşkilatından olan Milli İstihbarat Teşkilatı’nı küçük düşürücü ifade olduğu savunuldu. Bu suçun soruşturma iznine tabi olduğu belirtilerek, Adalet Bakanlığı’nın 28 Eylül’de soruşturma izni verdiği, Coşkun’un da böylelikle üzerine atılı suçu işlediğinin anlaşıldığı iddia edildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr