Arkeofili.com’da yer alan habere göre, Bezirganbaşı Camii, Hüsrev Çelebi Camii ve Bazergân Mescidi gibi isimlerle de anılan camideki çinilerin eşi benzeri yok. Bezirganbaşı Hacı Hüsrev Çelebi tarafından, Şeyh Ramazan Efendi adına 1586 yılında Mimar Sinan’a yaptırılan camideki çiniler 400 yaşında ve üstlerine doğalgaz radyatörleri döşenmiş durumda. Dahası, radyatörlerin üstünde camiye gelenlere yönelik “Lütfen peteklere yaslanmayın, tarihi çiniler kırılarak zarar görmektedir” yazılı not asılmış.

Rezalet, camiye giden bir yurttaşın çektiği fotoğrafları Twitter’da paylaşması üzerine ortaya çıktı. Fotoğraflarda görülen radyatörlerin caminin atmosferi ve dokusuyla yarattığı tezatlık ve sakilliğin dikkatken kaçması mümkün değil. Pencerelerden birine yerleştirilmiş dev bir klima da bu kareyi tamamlıyor.

Sinan’ın son eserlerinden biri


Eşiktaşını geçerek camiye girdikten sonra mermer mihrap ve minberi çevreleyen çiniler 16. yüzyıla tarihleniyor. İç mekan duvarları, mihrap yükseltisine kadar bu çinilerle bezeli.

Cami, Sinan’ın son eserlerinden biri sayılıyor. 1782 yılında meydana gelen yangında zarar gören caminin, 19’uncu yüzyıl başlarında ünlü bestekâr Hammamizade İsmail Dede Efendi tarafından tamir ettirildiği biliniyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr