TBMM Başkanlığı, GSM firmalarıyla bu ay sonu itibarıyla biten sözleşmeyi 2019’a kadar yeniledi. Maaşlarının iki katı tutarındaki haberleşme giderleri TBMM tarafından karşılanan milletvekilleri yeni sözleşme kapsamında normalde piyasada 4 bin 299 TL’ye satılan iPhone 7 modelini 1400 TL’ye alabilecek.

TBMM Başkanlığı, haberleşme yönetmeliği kapsamında milletvekillerinin bir aylık maaşının iki katı tutarındaki haberleşme giderleri, cep telefonu görüşmeleri, SMS ve posta giderlerini karşılıyor. Milletvekillerinin cep telefonu görüşmelerini kurum bütçesi tarafından karşılayan TBMM Başkanlığı, 30 Haziran 2017 itibarıyla sözleşmenin bitecek olması nedeniyle GSM firmalarıyla sözleşmeyi yenileyerek 2019 yılına kadar uzattı.

TBMM Başkanlığı’nın yenilediği sözleşme kapsamında talep edilmesi halinde milletvekillerinin maaşında defaten kesilmek üzere cep telefonu cihazı teklifleri de alındı. TBMM Başkanlığı tarafından bütün milletvekillerine gönderilen yazıda GSM firmalarından alınan cihaz teklifleri hakkında bilgi verildi. Bazı GSM firmalarının verdiği fiyatların piyasa fiyatlarının neredeyse yarısından bile daha az olması dikkat çekti.

Buna göre bir GSM firması milletvekilinin talep etmesi halinde iPhone 7 128 GB modelini 1400 TL; iPhone 7 Plus 128 GB modeli ya da Samsung S8 Plus 64 GB modelini ise 2 bin TL karşılığında sağladı. Bir başka GSM firması ise vekiller için iPhone 7 128 GB modeli 1750, iPhone 7 Plus 128 GB modeli ise 2400 TL’ye sağladı. Diğer bir GSM firması da iPhone 7 128 modeli 3995 TL, iPhone 7 Plus 128 GB modeli ise 4269 TL fiyat belirledi.

Bu kapsamda Türkiye’de resmi fiyatı 4299 TL olan cep telefonu modelini, milletvekilleri 1400 TL’ye alabilecek. Aynı şekilde Türkiye’de resmi fiyatı 4949 TL olan cep telefonu modelini ise milletvekilleri 2 bin TL karşılığında alacak. Sözleşme kapsamında milletvekilleri dilerlerse farklı GSM firmalarından olmak üzere iki tane cep telefonu da alabilecek.

Vekillere ayrıca talep edilen cihaz modeli ve renginin belirtilmesi amacıyla bir form gönderilirken, “talep edilen cihaz modeli ve renginin daha sonra kesinlikle değiştirilmeyeceği” uyarısı da yapıldı. Vekillere gönderilen formda cep telefonunun renk çeşitleri yanında Türkçe açıklamasıyla birlikte “silver - gümüş”, “gold - altın sarısı”, “space gray - mat gri” ve “black - siyah” şeklinde yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı bir etkinlikte “İnsanlar o marka telefonu alabilmek için gece dahi saatlerce kuyrukta bekliyorlar. Bu marka her yıl model çıkardığı halde, modeller arasında çok büyük farklılıklar da yok ha, bunu da söyleyeyim. Tanınmışlık sayesinde bu uzun kuyrukları oluşturabiliyorlar. Burada bir çok arkadaşımız da bunu biliyor. Aslında satılan telefon değil, satılan o telefonun markası” diye eleştiride bulunmuştu. AKP’li milletvekillerinin TBMM’nin yenilediği sözleşme kapsamında Erdoğan’ın eleştirdiği markaya ait cep telefonlarını ucuza alıp almayacağı ise merak konusu oldu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr