Amerika Birleşik Devletleri ve teknoloji devleri Google, Microsoft ve Apple gibi dev şirketler arasında sular durulmuyor. Gerek NSA’nın politikaları, gerekse Yüce Mahkemenin, gerekli hallerde FBI’ya, dünyanın dört bir yanındaki bilgisayarlara uzaktan giriş izni vermesi gerilimi tırmandırdı.
Tırmanan gerilim sonrasında, Microsoft, Nisan sonunda, Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı’na dava açma kararı aldı. Beklendiği üzere İcra Kurulu Başkanı Satya Nadella, konu ile kapsamlı bir açıklamada bulunarak, “Kullanıcı mahremiyetlerinin ihlal edilmesi, uzaktan taramalarla kullanıcıların bilgisayarların araştırılması ve uç ulaşım emir taleplerini” dava nedeni olarak gösterdi.
Satya Nadella, “Microsoft olarak müşterilerimizin mahremiyetini korumakla yükümlüyüz.

Ne var ki karşımıza her gün ‘uç seviyede’ arama emirleri ve garip talepler çıkıyor. Amerika Birleşik Devletleri Federal Hükümeti, artık mahremiyet ve kamu güvenliği arasındaki dengeyi kurmak zorunda. Emrivaki kararlarla bu iş yürümez, yürümemeli de. Sonuçta Amerika, dünyada pek çok ülkeye, demokrasinin ne olduğunu ve nasıl yaşanması gerektiğini öğretmek sorumluluğunu taşıyor. Özgürlük ülkesiysek, ona göre davranmamız gerekiyor. tepedeki birkaç adamın kaprislerine göre davranmamız değil.” ifadelerini kullandı.
Microsoft Başkanı Brad Smith de, İcra Kurulu Başkanını destekleyerek, “Amerika, devletin, halkının güvenliğini korurken, mahremiyetini ihlal etmemesi dengesini kurabilecek bir ülkedir. Rol model isek, rol model gibi davranmamız gerekir.” sözlerini sarf etti.
Söz konusu dava, NSA’nın eylemlerinin incelenmesi ve uzaktan tarama uygulamasının kapsamının daraltılmasını talep ediyor.

iPhone 7’de Daha Fazla Pil Ömrü!

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr