MHP, TBMM Anayasa- Adalet Karma Komisyonu’nda, Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üye adaylarının seçimi öncesinde oylamada AKP ile üzerinde uzlaşılan isimlere oy vermeyeceğini düşündüğü muhalif Kadir Koçdemir’in Adalet Komisyonu üyeliğini istifa etmeyince düşürdü. Koçdemir, istifa etmediğini, MHP Grubu’nun yetkisini resen kullanarak üyeliğini düşürdüğünü belirterek, “Anayasanın seçimi öngördüğü sürecin seçim mi yoksa bir atama sürecine mi dönüştürüldüğü kamuoyunun takdirine sunulur” dedi.

TBMM Anayasa-Adalet Komisyonu, dün HSK’ye seçilecek 7 üye için 21 adayı belirlemek üzere toplandı. Gizli oyla yapılacak seçim öncesinde komisyon toplantısı basına kapatıldı. Komisyon toplantısı öncesinde ise MHP kanadında önemli gelişmeler yaşandı. Anayasa değişikliğine muhalif olan MHP’li Kadir Koçdemir’in Adalet Komisyonu üyeliği jet hızıyla düşürüldü. Kulislerde, Koçdemir’in AKP ile MHP’nin üzerinde uzlaştığı isimlere oy vermeyeceği düşüncesiyle önce istifa ettirilmek istendiği, ancak ancak Koçdemir’in direnmesi sonucu üyeliğinin MHP Grubu tarafından sona erdirildiği kaydedildi. Koçdemir’in yerine önceki gün akşam TBMM Genel Kurulu’nda jet hızıyla MHP’li İsmail Faruk Aksu getirildi.

Koçdemir, dün yaptığı yazılı açıklamada, 27 Nisan 2017 tarihinde MHP Grup Başkanvekili tarafından TBMM Başkanlığı’na gönderilen yazıyla Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu’nda kendisinin yerine başka bir milletvekilinin görevlendirildiğinin bildirildiğini, bu görevlendirmeden komisyon bürosu çalışanları aracılığıyla haberdar olduğunu belirtti. Geçen hafta da bir MHP Meclis Grubu çalışanının Adalet ve AB Uyum komisyonlarından istifasına ilişkin dilekçeleri imzalaması talebiyle görüşme talebinde bulunduğunu, Genel Başkan ya da başka bir grup yöneticisi tarafından istifası istenmediği için reddettiğini kaydeden Koçdemir, şu açıklamayı yaptı:

Adalet-anayasa Karma Komisyonu’nda HSK aday seçimine dair sürecin başladığı 4 Mayıs 2017 Perşembe günü, bu sefer grup başkanvekili tarafından telefonla istifam istendi. Konuyu genel başkanla görüşmek niyetiyle ‘değerlendireyim’ diye cevap verdim. Konunun beklemeye tahammülü olmadığı ifade edilince ‘o halde istifa etmiyorum’ dedim. Karma Komisyon’da aday seçimi usulünün belirlenmesi için bir alt komisyon kuruldu. Normal şartlarda aynı gün sonuçlanabilecek belirleme işi 8 Mayıs 2017 Pazartesi gününe uzatıldı. 9 Mayıs 2017 Salı günü ise, alt komisyon raporu hakkındaki görüşmeler sonrasında, oylamaya geçilmeden toplantı sona erdirildi. Aynı gün, TBMM Genel Kurulu’nca MHP Meclis Grubu’nun yetkisini resen kullanması sonucu adı geçen komisyonlarda yerime görevlendirilen arkadaşlar hakkında oylama yapıldı.”

İlk düğmenin yanlış iliklenmesinden kaynaklanan sürecin ipliklerin kesilmesi suretiyle resen tamamlandığını kaydeden Koçdemir, “Bir bakıma HSK için aday olarak seçilecekler, kendilerini seçecekleri seçmiştir. Anayasanın seçimi öngördüğü sürecin seçim mi yoksa bir atama sürecine mi dönüştürüldüğü kamuoyunun takdirine sunulur. İstifa etmem ya da ettirilmem asla söz konusu değildir. Önümüzdeki günlerde HSK seçimleriyle ilgili ayrı bir açıklama yapılabilecektir” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr