HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel’in, hakkında açılan dava sürerken Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nden mahkemeye gönderilen “yurtdışına kaçacağı” yazısı nedeniyle Ankara’da gözaltına alındığı ve ardından Diyarbakır’a getirilip tutuklandığı ortaya çıktı. Demirel’in avukatlarından Mehmet Emin Aktar ise Emniyet Müdürlüğü’nün doğrudan mahkemeye yazı yazmasının usule aykırı olduğunu belirterek, “Bir iddia varsa savcılığa bildirilir. Bu yazının mahkemeyi baskılamak için gönderildiğini düşünüyorum” dedi. Demirel hakkında daha önce hazırlanan ve TBMM’ye gönderilen fezlekeler, milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılması üzerine soruşturma açılması için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmiş, savcılık, toplam 12 ayrı konuşmasında “terör örgütü propagandası” yaptığı iddiasıyla Demirel hakkında soruşturma başlatmıştı.

Dava başlamıştı

Soruşturma sonucunda Demirel hakkında “Silahlı terör örgütü üyeliği”,“Terör örgütü propagandası yapmak” ve “Kanuna aykırı toplantı- yürüyüşlere katılma” suçundan 23 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı. 18 Kasım günü Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmada, milletvekili olarak görev yapması nedeniyle SEGBİS aracılığıyla ifadesinin alınması için Ankara Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi’ne talimat yazılmasına ve iddianamenin sanığa tebliğine karar verilerek, duruşma 16 Şubat 2017 tarihine ertelendi. Posta ile gönderilen iddianame henüz Demirel’in TBMM’deki ofisine teslim edilmeden, 12 Aralık günü Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nden 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne bir yazı gönderildi. Yazıda şöyle denildi:

“Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel’in HDP içerisindeki PKK faaliyetleri ile ilgili sorumlu/yönetici düzeyinde bulunduğu yönünde bilgiler alınmaktadır. Halen devam etmekte olan milletvekilliği görevine rağmen illegal yapı içerisinde bulunduğu değerlendirilmektedir. 10 milletvekilinin yürütülen soruşturmalar kapsamında tutuklu bulundukları göz önüne alındığında, adı geçen milletvekilinin yurtdışına kaçacağı yönünde kuvvetli istihbarat alınmıştır ” Yazı üzerine Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, pazartesi günü Demirel hakkında yakalama kararı çıkarttı, Demirel, Ankara’da gözaltına alınarak Diyarbakır’a getirildi. Duruşmada yazıyı inceleyen Demirel tepkisini şöyle dile getirdi: “Ben partide birinci derecede imza yetkisi olan grup başkanvekiliyim. Bırakın yurtdışına kaçmayı, Diyarbakır’a bile gelemiyorum. İsteseydim daha önce yurtdışına çıkardım. Demokratik siyaset yapmak için buradayım. Barışın gelmesi için ne gerekiyorsa yapmak adına burada olmaya devam edeceğim. Yurtdışına kaçmak iddiası bana hakaret gibi geliyor. Emniyet tarafından yazı gönderildiği sırada TBMM’de yasama faaliyetindeydim. TBMM TV canlı yayındaydı. Kaçmam söz konusu bile olamaz.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr