Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yeni dönem başladı. Meclis'teki ilk tören Atatürk Anıtı'nda düzenlendi. Bu törenin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Meclis'e geldi. Açılış konuşmasını yapan TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Türkiye'de artık darbe dönemi kapanmıştır" dedi.

Bu konuşmanın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis'te Genel Kurul'a geldi ve bir konuşma yaptı.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

- 15 Temmuz'da Meclisimiz, Kurtuluş Savaşından sonra ikinci defa gazilik şerefine nail oluyor.

- Aziz Türk milletiyle ne kadar iftihar etsem azdır. Şu salonda bulunan milletvekillerimizin tamamının, milletimize can borcu olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız. Hep birlikte daha çok çalışmalı, daha çok üretmeliyiz. Bu vesileyle 15 Temmuz şehitlerimize bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum.

- Şehit yakınlarımıza ve gazilerimize maddi manevi her türlü destek veriliyor, verilmeye devam edilecek.

- 15 Temmuz'u unutmamak ve unutturmamak mecburiyetindeyiz. Okullardaki ders kitaplarından, filmlere, her mecrada 15 Temmuz'un işlenmesini teşvik etmeliyiz.

- Bu mücadelede duraksayan herkese şunu tavsiye ediyorum, şehitlerimizin isimlerini bir önünüze koyun. O gece çekilen görüntüleri izleyin. Şehitlerimizin hikayelerini dinleyin.

- Milletimiz 7 Ağustos'ta Yenikapı'da 15 Temmuz karşısındaki duruşunu net bir şekilde göstermiştir. Bir kez daha Yenikapı'ya destek olan siyasi parti ve kurum temsilcilerimize teşekkürlerimi tekraren ifade ediyorum.

- Türkiye'nin ve Türk milletinin özgürlüğü söz konusu olduğunda nasıl tek ses olabildiğinin ispatı olan Yenikapı ruhunun korunması gerek. Meclisimizin yeni yasama döneminde Yenikapı'daki güzel manzaranın tekrarlanacağına inanıyorum.

- FETÖ ile birlikte tüm terör örgütlerine karşı hep birlikte kararlı mücadele yürütmeliyiz.

YENİ ANAYASA AÇIKLAMASI

- Mümkünse, yeni bir anayasayı süratle hayata geçirmeliyiz. Anayasa değişikliği konusunda süren çalışmaları olumlu bir adım olarak değerlendiriyorum.

- Meclis iç tüzüğünün yeniden ele alınmasını önemli görüyorum.

- Bugüne kadar yasama, yürütme ve yargı organları ve milletimle uyumlu bir görev yaptığıma inanıyorum.

SURİYE HAYATİ KONUMDA

- Suriye meselesi hem insani hem güvenlik boyutu ile bizim için hayati konumdadır.

- Avrupa ülkeleri insanlık sınavında sınıfta kalmışlardır.

FIRAT KALKANI'NIN HEDEFİNİ AÇIKLADI

- Cerablus'tan başlayarak batıya ve güneye doğru süren Fırat Kalkanı Operasyonu'yla hedefimiz bu bölgede, ilk etapta 5 bin kilometrekare büyüklüğünde terör örgütlerinden arındırılmış bir güvenli bölge tesis etmektir.

- Suriye toprakları bu şekilde adım adım güvenli hale getirildikçe, terör sorunu da mülteci sorunu da çözüme kavuşacaktır.

ABD'YE TEPKİ

- ABD ile ilişkilerimiz, geleneksel ittifak ilişkilerimizin ruhuna uygun şekilde sürdürmenin gayreti içindeyiz. Ancak, bilhassa son dönemde ABD'nin bölgemize yönelik politikalarında ciddi bir tutarsızlık ve çok başlılık işaretlerine şahit oluyoruz.

- Amerikan yönetiminin bir kısmı, ısrarla SUriye'de ve Irak'ta PKK/PYD-YPG terör örgütüyle ortak çalışma yürütürken, bir kısmı da bizim hassasiyetlerimize daha yakın politikalar izlemeye çalışıyor.

- Amerika'daki başkanlık seçimlerinden kaynaklandığı anlaşılan bu sorunun, ülkemizin hayati çıkarlarına kalıcı zararlar vermeden çözümü için gayret göstermeyi sürdüreceğiz.

HDP Eş Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ Meclis açılışına katılmadı

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr