İstanbul'da 2016'nın son günlerine büyük elektrik kesintileri yaşanmıştı. Kentin büyük bölümü 29-30 Aralık'ta karanlıkta kalırken Enerji Bakanlığı'ndan, "Marmara Bölgesi'nin kuzeyinde yaşanan yoğun kar yağışı ve fırtınanın, Anadolu'dan gelen ve İstanbul'u besleyen iletim hatlarında meydana getirdiği arızaların giderilmesine yönelik çalışmalar tüm hızı ile devam etmektedir" açıklaması yapılmıştı.

Elektrik kesintileri bugün de devam ediyor. İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'nin büyük bölümü 2017 yılının ilk çalışma gününde elektriksiz kaldı. İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Dağıtım hizmeti verdiğimiz İstanbul İkitelli Organize Sanayi Bölgemize Ulusal Şebeke Sistemi kaynaklı elektrik kesintileri yaşanmaktadır. TEİAŞ tarafından yürütülen arıza giderme çalışmaları son safhasında olup gün içerisinde normale döneceği bilgisi alınmıştır" denildi.

SORUN BÜTÜN MARMARA BÖLGESİNİ KAPSIYOR

İkitelli'nin yanı sıra Gebze'de de durum aynı. Gebze'deki Organize Sanayi Bölgesi'nde de elektrik kesintisi yaşanıyor. Marmara Bölgesi'ni besleyen Adapazarı'ndaki enerji iletim hatlarındaki arazılar nedeniyle elektriklerin sık sık kesildiği Çerkezköy'de de yüzlerce fabrika üretim yapamaz duruma geldi. Çerkezköy 1 ve 2'inci Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yüzlerce fabrikada Perşembe gününden itibaren yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle üretime ara verildi. Bugün yaşanan kesintiler nedeniyle, bazı fabrikalardaki işçiler evlerine gönderildi.

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi yönetiminden konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

"Marmara Bölgesi'ni besleyen (Adapazarı) enerji iletim hatlarında arızalar halen sürmekte olup, TEİAŞ 20'inci Bölge Müdürlüğü'nden bu arızaların giderilmesine yönelik çalışmaların sürdürüldüğü öğrenilmiştir. Bu kapsamda Marmara Bölgesindeki Organize Sanayi Bölgelerine TEİAŞ tarafından sağlanan enerji temininde sıkıntı yaşanmaktadır. Sanayi işletmelerine elektriklerin verilebilmesi hususunda TEİAŞ yetkilileriyle kurumumuz tarafından sürekli iletişim içinde bulunulmakta olup, gelişmeler sanayicilerimize aktarılacaktır." 

"ÜRETİM KAYBI ÇOK CİDDİ"

Gebze ve Dilovası'nda perşembe günü başlayan elektrik kesintileri bugün de sanayi kuruluşlarını etkilemeye devam ediyor. Elektrik kesintisi birçok organize sanayi bölgesinde üretimin durmasına neden oldu. Bu sabah elektrik olmaması nedeniyle fabrikalarda çalışanlar evlerine gönderildi.
Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Sedat Silahtaroğlu enerji olmamasının çok ciddi üretim kaybına neden olduğunu belirterek, "Elektrik kesintisi perşembe gecesi başladı. Cuma günü OSB'lerimiz tamamen enerjisizdi. Bakanlık ve valilik ile yaptığımız girişimler sonucu Cuma gecesi ve Cumartesi günü kısmen giderildi. Ancak bu sabah elektrik olmadığını gördük. Bölgemizdeki tüm fabrikalar yedek enerji imkanı olmayan fabrikalar, fabrikalar çalışamaz durumda. Dört gözle enerjinin gelmesini bekliyoruz. En pahalı enerji olmayan enerjidir. Enerjisizlik çok ciddi bir üretim kaybına sebep oluyor. Bu üretim kaybının daha sonra önümüze çok büyük mali sorunlar çıkartacağını bekliyoruz" dedi.

Bölgelerinde kritik tesisler bulunduğunu söyleyen Silahtaroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bölgemizde pota ve fırınları bulunan kritik tesisler var. Bunların ihtiyaçlarının giderilmemesi durumunda potalar ve fırınların durması durumunda, önümüzdeki en az 2 ay sürede bunların yenilenmesi ve bakımı için daha büyük paralar harcanacak ve üretim kaybı katlanarak devam edecek. Yetkililerin acilen çözüm getirmesini bekliyoruz. Sadece bizim Makine İhtisas OSB günlük kaybımız aşağı yukarı günde 30 milyon dolar. Bu bölgeyi, üretim kaybını ayakta tutamamanın neticesini memleket olarak sıkıntısını yaşayacağız. Ben kendi fabrikamda işçileri evlerine gönderdim ve bir çok firma da aynı durum var. Her tesis kendi çaresini üretme arayışında."

TEİAŞ'TAN AÇIKLAMA GELDİ

TEİAŞ'ın İstanbul'u ve Gebze OSB'leri besleyen 7 yüksek gerilim hattının birinin devreye alındığı, ikinci hattaki arızanın giderildiği, üçüncü hattın da devreye alınmasıyla enerji aktarımında önemli bir aşamanın kaydedilmiş olacağı ifade edildi.

3 İŞÇİ YARALI

TEİAŞ'ın çeşitli illerden Kocaeli'ne sevk ettiği 200'e yakın personele Kocaeli Valiliği Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi'nce destek verildiği, dün yaşanan bir kazada ise TEİAŞ'ın 3 çalışanının yaralandığı, Gebze Fatih Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralılardan birinin taburcu edildiği, 2 işçinin tedavilerinin devam ettiği belirtildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr