IŞİD’in yayın organı Amaq’ın aktardığına göre Filipinler Silahlı Kuvvetleri perşembeden beri Maravi’de 70 askerini kaybetti.Buna ek olarak Jolo şehrinde devriye görevi yapan zırhlı araca yapılan saldırı sonucu 10 güvenlik görevlisi öldürüldü.

Filipinler Ordusu ise iddiaları reddederek sadece 8 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiğini ve 31’inin yaralandığını buna karşılık 13 IŞİD militanının öldüğünü duyurdu.Çatışmalar sırasında Filipin Hava Kuvvetleri IŞİD’e karşı birçok nokta atışı saldırıda bulundu.

IŞİD’in Filipinlerde böylesi bir saldırı yapabilecek kapasiteye gelmesi Maute ve Abu Sayyaf adıyla bilinen iki yerel örgütün IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi’ye biat etmesi sayesinde mümkün oldu.

IŞİD’in Filipinler Ordusu’ndan çok sayıda askeri araç, mühimmat ve silah ele geçirdiği ordunun şehrin bir kısmından çekildiği rapor ediliyor.Örgüt böylece Maravi hastanesini, polis merkezini ve hapishaneyi ele geçirdi.

Ordunun karşı saldırılarına rağmen 500 civarında IŞİD militanının Maravi’nin büyük bir kısmını kontrol ettiği düşünülüyor.

Filipinler Başkanı Rodrigo Dueterte ve ordusu cihatçıları kısa sürede alt edemezse IŞİD Maravi’yi bölgesel başkent olarak kullanıp güneydoğu Asya’da etkisini arttırabilir.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr