AKP Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarlığı görevinden milletvekili adayı olmak için istifa ettikten sonra makam aracını kullanmaya devam ettiği için 25 gün hapis cezasına çarptırıldı. Altunyaldız’ın makam aracını kullanmaya devam ettiği, yaptığı trafik kazası ile ortaya çıkmıştı. Altunyaldız hakkında suç duyurusunda bulunarak davanın açılmasını sağlayan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, kamu kaynaklarının kişisel çıkar için kullanılmasının önemli bir ahlaki erozyon olduğunu söyledi.

AKP Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarlığı görevinden istifa ettikten sonra makam aracını kullanmaya devam etti. Altunyaldız, milletvekili aday adayı olduğu Konya’ya giderken kaza yaptı. Müsteşarlığa tahsisli Audi A6 marka makam aracında hasar oluşması ile Altunyalduz’un makam aracını kullanmaya devam ettiği ortaya çıktı. CHP milletvekili Tanal, Altunyalduz hakkında suç duyurusunda bulundu. Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasından sonra Altunyaldız hakkında Ankara 36. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Mahkeme, 13 Nisan’da yaptığı ikinci duruşmada Altunyalduz’u Taşıtlar Kanunu’na muhalefetten 25 gün hapis cezasına mahkûm etti. Mahkeme, 1 yıla kadar hapis cezası öngören suç için 25 gün hapis cezası tayin etmesini “suçun işleniş biçimi, meydana gelen zararın ağırlığı, sanığın suç kastının yoğunluğu” gerekçeleriyle açıkladı. Mahkeme sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkûm olmaması, kişilik özellikleri ve yeniden suç işlemeyeceği yönünde mahkemede oluşan kanaat nedeniyle cezanın yeniden bir suç işlememesi koşuluyla hükmün açıklanmasının geri bırakılması kapsamında ertelendi. Mahkeme şikâyetçiler Rıfat Bolat ile Mahmut Tanal’ın müdahillik taleplerini ise suçtan doğrudan zarar görmedikleri gerekçesiyle reddetti.

Ahlaki erozyon

CHP’li Tanal konu ile ilgili olarak; “Sayın Altunyaldız’ın makam aracını kullanmaya devam etmesi açıkça hukuka aykırı bir durumdu. Bu suç teşkil eden durum mahkeme kararıyla da sabit olmuştur. Bu kişi milletvekili de olsa, kanunlar önünde herkes eşittir. Kamu kaynaklarının kullanımında denetim mekanizmalarının eksikliği sadece sistem meselesi değil ahlaki bir erozyonun sonucudur. 15 yıllık AKP iktidarında denetim mekanizması işlevleri sıfırlanmıştır. Bu milletin vergisiyle oluşan devlet kaynaklarının israf edilerek, amacı dışında kullanılması kabul edilemez” dedi.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr