Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rus lideri Vladimir Putin, G20 zirvesi için gittikleri Çin'de, dün akşam Türkiye saati ile 18:10'da bir araya geldi. Bir saatten fazla bir süre gecikmeyle başlayan görüşme yaklaşık 2 saat sürdü. Görüşme öncesi iki lider basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Ziyarete Putin'in, 'istihbarat' esprisi damgasını vurdu.

G20 Liderler Zirvesi için Çin’in Hangcou şehrinde bulunan Erdoğan, Putin ile görüştü. İkili görüşmeye başlamadan önce basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

“ST. PETERSBURG'DAKİ GÖRÜŞMELERİ TEKRAR DEĞERLENDİRECEĞİZ”

Rusya’nın Türkiye’ye yapılan charter seferleri üzerindeki yasağı kaldırmasının ardından ilk uçuşun dün gerçekleştiğini anımsatan Erdoğan, “Bugün de St. Petersburg'daki görüşmelerde ele aldığımız konuları burada tekrar değerlendirmek suretiyle, çok çok önemli, geleceğe yönelik, gerek siyasi, gerek ekonomik, gerek bölgesel birçok konuları ele alma fırsatımız olacak” açıklamasında bulundu. Türkiye-Rusya arasında enerji konusunda görüşmeler yapıldığını belirten Erdoğan, “Bu anlamda da özellikle atacağımız adımlar inanıyorum ki süreci çok daha güçlü kılacaktır” dedi.

“TÜRKİYE'NİN ZOR DÖNEMDEN GEÇTİĞİNİ GÖRÜYORUZ”

Türkiye'deki iç siyasi hayatın normalleşmesini görmekten memnuniyet duyduklarını kaydeden Putin de “Türkiye'nin zor dönemden geçtiğini görüyoruz. Terörle mücadele etmektedir ve önemli tehditlerle karşı karşıya kalmaktadır bunu biliyoruz. Zaten terörle mücadeleyle ilgili pozisyonlarımızı daha önce anlatmıştık birbirimize. Türkiye'deki durumun normalleşmesi konusunda önemli başarılar var ama normalleşme tamamen sağlandıktan sonra daha hızlı bir şekilde ileriye gidebileceğiz” ifadelerini kullandı. İki lider yaptıkları açıklamanın ardından görüşmeye geçtiler.
Görüşme yaklaşık iki saat sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan heyetinde Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan da yer aldı.

PUTİN’DEN HAKAN FİDAN ESPRİSİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Lideri Putin'e heyeti tanıtırken “Gördüğünüz gibi son derece geniş heyetle buradayız. Birçok bakanın yanı sıra MİT Müsteşarımız Hakan Fidan da burada” dedi. Erdoğan'ın bu sözleri üzerine KGB geçmişi olan Putin, “İstihbarat şefi burada olduğuna göre konuşacak bir şeyimiz kalmıyor. O size zaten her şeyi anlatmıştır” esprisini yaptı. Putin'in sözleri üzerine Fidan'ın gülümsediği gözlendi.

Kaynak: Sözcü

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr