Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’de kalıcı ateşkesi sağlamak için yeni bir buluşma düzenlemek üzere Türkiye ve İran olarak, Suriye hükümeti ve silahlı grupları ikna etmeye çalıştıklarını söyledi.

‘İKNA ETMEYE ÇALIŞIYORUZ’

Rus NTV  televizyonuna konuşan Lavrov, geçtiğimiz ay Kazakistan’da düzenlenen Astana görüşmelerini tekrarlanmaya çalıştıklarını açıkladı. Lavrov, “Rusya, Türkiye ve İran olarak, Suriye hükümeti ve silahlı muhalifler arasındaki bir sonraki temasın hazırlıkları üzerinde çalışıyoruz. Bu sürece katılmaları için başka silahlı grupları da ikna etmeye çalışıyoruz” dedi.

‘ÜÇLÜ MEKANİZMA’ KARARI

23-24 Ocak’ta Astana’da Rusya, Türkiye ve İran garantörlüğünde düzenlenen kalıcı ateşkes toplantısında silahlı grupların temsilcileri ile Suriye hükümeti karşı karşıya geldi. Görüşmelerin sonunda Suriye’deki ateşkesi sağlama ve denetlemeye yönelik üçlü mekanizma kurma kararı çıktı.

Toplantı kararından çıkan bir diğer önemli karar da El Kaide’nin Suriye kolu olarak eski adı El Nusra olan Şam’ın Fetih Cephesi’nin de IŞİD ile birlikte ‘terör örgütü’ olduğu ve ortak mücadele edileceği oldu. Kararın ardından silahlı muhaliflerin kontrol ettiği İdlib ve çevresinde şiddetli çatışmalar başlamıştı.

‘TRUMP’IN İÇTENLİĞİNE İNANIYORUM’

Suriye’de ABD’nin Trump yönetimi ile yeni stratejilere dair konuşan Lavrov, Trump ile işbirliğine hazır olduğunu, kendisinin IŞİD’e karşı savaşta söylemlerinin samimi olduğunu savundu: “ABD Başkanı Donald Trump’ın IŞİD’le savaşmaya kararlı olduğunu her söylediğinde içten olduğuna kesinlikle inanıyorum. Onunla işbirliği yapmaya hazırız. Eminim ki şartlar izin verdiğinde ordularımız arasındaki koordinasyon ve işbirliği yeniden biçimlenmeye başlayacak” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr